Hirdetés

Frissül az OLPC XO-1 belseje

Az OLPC (Laptopot Minden Gyermeknek) alapítvány a múlt héten igen érdekes bejelentést tett. A beszámolók alapján a nonprofit szervezet nem kíván az AMD partnere maradni, így az OLPC XO-1 elnevezésű rendszerben lecserélik az AMD Geode LX-700 típusú processzort. Az információk szerint a szervezet közös megegyezéssel bontotta fel a szerződést az AMD-vel, mivel a processzorgyártónak hamarosan kiürül a Geode termékekből felhalmozott készlete, és a lapka további gyártását nem tervezik.


OLPC XO-1

Az OLPC élete azonban nem szűnik meg, mivel a szervezet már megegyezett a VIA-val az új fejlesztésű XO-1 gyártásával kapcsolatban, mely Gen 1.5 kódnéven szerepel az alapítvány terveiben. A frissülő rendszer a VIA C7-M típusú processzorára fog épülni, aminek az órajele egyelőre ismeretlen, de várhatóan 400 és 1000 MHz között lesz. A lapkakészlet szerepét a VX855 látja el, ami egy viszonylag modern megoldásnak nevezhető. A chipbe a VIA DDR2 szabványú memóriavezérlőt, Vinyl HD Audio kodeket és DirectX 9 kompatibilis S3 Chrome9 grafikus processzort integrált. Utóbbi fel van szerelve a Chromotion videomotorral is, így HD videók lejátszása sem jelent majd problémát a vezérlőnek.

Az új OLPC rendszermemóriája 1 GB kapacitású lesz, az adattárolásról pedig egy 4 vagy 8 GB-os NAND flash meghajtó fog gondoskodni. A hálózati vezérlő is frissül, ennek megfelelően az új rendszer már támogatni fogja a wake-up funkciót. A megújuló gépezethez természetesen friss operációs rendszer társul, mely az OLPC OS 8.2-es verziójára épül majd.

A termék vélhetőleg továbbra is a megszokott OLPC XO-1 elnevezést használja, megjelenése pedig augusztusban esedékes. A szervezet várhatóan az összes raktáron maradt Geode processzort megveszi az AMD-től, így a jelenlegi modell még egy ideig biztos elérhető lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • VIA

Előzmények

Hirdetés