Hirdetés

Érdekes interjú készült az NVIDIA elnök-vezérigazgatójával

Érdekes interjú jelent meg a Laptopmag gondozásában, melyben Jen-Hsun Huang meglehetősen nyíltan vázolta álláspontját a netbookpiacról. Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója szerint az Intel Atom processzorra épülő platformjai rossz hatással vannak a hardver- és szoftveriparra. Főleg az integrált grafikus vezérlő a gond, mely már megjelenésének idején is – mondhatni – mérföldekkel volt lemaradva a konkurens megoldásoktól. Ennek következtében a manapság kapható netbookok képtelenek bármilyen modern alkalmazást futtatni, ami problémás azoknak a fejlesztőknek, akik az új technológiákra építenek. Az elnök meglátása szerint a jelenlegi formában az Atom termékekre épülő Intel platformok képtelenek lesznek felvenni a versenyt az AMD Athlon Neo processzorral és HD szériás Radeon grafikus vezérlőkkel rendelkező ultrahordozható notebookokkal, melyek sokkal jobb multimédiás képességekkel rendelkeznek majd. Az NVIDIA Ion platformjának használata azonban esélyt adhatna a kékeknek az AMD elleni harcra, ezért Jen-Hsun Huang nem is érti, hogy a Santa-Clara-i óriásvállalat miért nem fontolja meg az NVIDIA megoldását.

Többek között beszélt még a VIA Nano processzoráról is, melyet saját bevallása szerint nagyszerű terméknek tart, és szóba került az NVIDIA Tegra nevű fejlesztése is. Ezeket a lapkákat a jövőben viszontlátjuk majd egyes telefonokban, más hordozható készülékekben, illetve a MID eszközök piacán.

Az angolul íródott interjút teljes egészében itt lehet megtekinteni.

Véleményünk: Természetesen sok igazság van Jen-Hsun Huang mondandójában, azonban érződik a válaszokon, hogy nyomást szeretne gyakorolni az Intelre, természetesen az Ion platform tényleges elterjesztésének érdekében. Furcsa is lenne, ha pont egy üzletember nem értené a kékek szándékait. Teljesen nyilvánvaló, hogy az Intel olyan szakadékot állított a netbookok és a notebookok közé, hogy minél kevésbé veszélyeztessék egymás eladásait. A felmérések szerint sok felhasználó egy köztes megoldást keres, mert a netbook a kisméretű kijelzője, a notebook pedig az ára miatt nem megfelelő alternatíva. Az elemzők szerint sokan csak az alacsony ár miatt döntöttek a netbookok mellett, az AMD az ultrahordozható laptopokba tervezett platformjaival pont ezt az igényt próbálja kielégíteni. Az NVIDIA Ion rendszer az Atom processzorral kiegészítve versenyképes megoldás lenne az AMD ellen, azonban komolyan veszélyeztetné a netbookok és a notebookok eladásait is. Az Intel vélhetően nem örülne, ha az ultrahordozható notebookok piaca beindulna, hiszen így a laptopok eladási mutatói erősen visszaeshetnének.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés