Fully Buffered DIMM-ek 2005-től

A jelek szerint a korábban tervezettnél hamarabb jelenhetnek meg a piacon a fully buffered memóriamodulok – a Samsung 2005 első, az Elpida pedig 2005 második félévére tervezi a tömegtermelés beindítását, először a fejlesztői igények kielégítésére, de 2006 elején már kereskedelmi forgalomba hozott termékekkel is számolhatunk.


Előtérben a Samsung FB-DIMM-je

Fully Buffered DIMM-ekkel (Dual In-line Memory Module) szerverekben találkozhatunk majd, hiszen a technológia a Registered DIMM-eknél nagyobb összkapacitást és sebességet képes biztosítani. A regiszteres memóriamodulok esetében egy speciális chip puffereli a memóriabusz címvezetékein érkező jeleket, aminek köszönhetően megnő a használható memóriamodulok száma. Az FB-DIMM-eken egy Advanced Memory Buffer (AMB) nevű lapka kap helyet, mely nemcsak a címzést, hanem a memóriabusz teljes forgalmát puffereli – gyakorlatilag teljes mértékben leválasztva a memóriachipeket az alaplapi vezérlőről. Az AMB nemcsak a központi vezérlővel kommunikál, hanem a többi FB-DIMM-en található AMB-vel is. Könnyen belátható, hogy a pufferelés a késleltetés növekedésével jár, ezt azonban több modul alkalmazásakor már kiegyenlíti a nagyobb elérhető adatátviteli sebesség.

Az FB-DIMM-ek előnye még, hogy nem lépnek fel a memóriavezérlő és a RAM-chipek között inkompatibilitási problémák, a gyártók választhatnak a modulon alkalmazott technológia tekintetében. A Samsung november végén egy 1 GB-os, DDR2 RAM-chipeket hordozó FB-DIMM-et mutatott be. Az Elpida napokban bejelentett moduljain ugyancsak DDR chipeket használ, a tesztcélokat szolgáló darabok 512 MB, illetve 1 és 2 GB-os kapacitásban érhetők el.


Elpida FB-DIMM

Mindkét gyártó moduljai 3,2-4,8 Gbps sebességű külső interfészt biztosítanak, míg DDR2-400 sebességű Registered DIMM-ek alkalmazásakor 3,2 Gbps sávszélesség a limit, ráadásul a modulok számának (négy egyoldalas vagy két kétoldalas) korlátozása mellett. FB-DIMM-ekből akár nyolc darab kétoldalas is ráköthető ugyanarra a memóriabuszra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés