Hirdetés

Furcsán alakulnak a Radeon RX Vega VGA-k árai

Hivatalosan minden rendben van, de látszólag komoly trükközés történik a háttérben.

A héten elrajtolt Radeon RX Vega VGA-k már a start pillanatában a boltokban voltak, ráadásul igen erős kezdőkészlettel, hiszen sok nagyobb kereskedő több ezres tételben kapott első körben. Ez tulajdonképpen várható volt, mivel az AMD jelezte, hogy a kezdőkészlet felhizlalása miatt startol a termék augusztus közepén.

Ebből nem is lett volna probléma, ha perceken belül nem fogyott volna el sok webáruházban. A vásárlók lényegében még a teszteket sem várták meg, azonnal nyomtak a megrendelésre, így a viszonylag nagy kezdőkészletből mára nem sok maradt. Emellett meg kell említeni, hogy a három kiadott VGA-ból, vagyis a Radeon RX Vega 64-ből, ennek a Limited Edition verziójából, illetve a vízhűtéses Liquid Editionből többféle csomag készült. Nyilván a legolcsóbbak tűntek el elsőként, amelyek igazából csak a kártyából álltak. Emellett mindegyik modell beszerezhető valamilyen Radeon Packben, amivel maga a termék drágább nagyjából 50 vagy 100 dollárral, de ehhez ingyen játékok (Prey és Wolfenstein II: The New Colossus) és komoly árengedmények járnak bizonyos hardverekre. Itt érdemes külön megjegyezni azt, hogy alapból emelt áron szállítják a termékeket, az alacsonyabb ár onnan jön ki, hogy az AMD visszatérítést biztosít a kereskedőknek, méghozzá azokra a konkrét modellekre, amelyeket kupon nélkül vettek meg a vásárlók.

Jelen helyzetben tehát a legolcsóbb, tulajdonképpen körítés nélküli Radeon RX Vega termékek elfogytak, vagy legjobb esetben is rendkívül nehéz beszerezni ezeket, és helyettük a Radeon Pack csomagokhoz árazott megoldások maradtak. Jobban mondva ez a készlet is igencsak megcsappant mára, így sok helyen már csak előrendelhetők, viszont az AMD már jelezte, hogy napokon belül érkeznek az új szállítmányok.


[+]

Hivatalosan tehát áremelés nem történt. Egyszerűen csak kifogytak a készletek. Nem hivatalosan azonban vannak itt érdekességek, ugyanis ugyanaz a VGA eladható önmagában vagy valamelyik Radeon Packben. Utóbbi lényegében egy hozzá járó kupon, ami nincs benne a dobozban, az adott kereskedő adja hozzá aszerint, hogy a vásárló igényelte-e a magasabb árat megfizetve. Tehát végeredményben a beérkező készletek 100%-a eladható kupon nélkül, és ekkor az alacsonyabb ár él, de akár csak kuponnal is árulhatók a termékek Radeon Packben. Itt jön elő igazából a probléma, ami felmerül ezzel a modellel. Ahhoz, hogy egy nagyobb kereskedő részt vehessen a Radeon Pack promóciókban (mára kiderült, hogy sokan élnek a lehetőséggel), meg kell rendelnie azokat a hardvereket, amelyekre árengedmény van. Ez nem csak elemi érdekük, hanem szerződéses kötelességük is, ugyanis ha minden Radeon Packet vásárló kéri a kupon által biztosított hardvereket, akkor azokat oda kell tudni adni nekik a csomag részeként. Ez nem hangzik túl kellemetlenül, de valójában az, mivel így minden Radeon RX Vega mellé rendelni kell kétféle Ryzen 7 processzort, háromféle alaplapot és egy monitort. Persze ha ezek már vannak raktáron, akkor nincs gond, a lényeg az, hogy az érintett modellekből nem lehet kevesebb raktáron, mint amennyi Radeon RX Vega van.

Aki dolgozott már kereskedelemben tudhatja, hogy nagyon fontos a raktárkészleten belül a gyártók arányának menedzselése. Egyszerűen a piac – itt már beszélhetünk régiós adottságokról is – tipikusan beáll egy bizonyos vásárlási modellre, és ezek az éppen aktuális eladásokból mindig jól kimutathatók. Ergo a következő rendelések is a jellemző eladások alapján történhetnek meg. A lényeg igazából az, hogy egy termék ne legyen túl sokáig raktáron, mert akkor a befektetés csak áll benne, de nem tudja visszatermelni. Ilyenkor szoktak jönni a különböző bolti akciók, amik a készlet kiszórására nagyon jók, persze lemondva az elméletben eltervezett haszon egy részéről.

A fentieket azért hoztuk fel, mert tipikus jelenség, hogy az AMD a processzorok szempontjából a raktárkészlet 10-20%-át teszi ki. Ritka esetben elérheti a 25%-ot, de ez már nem jellemző tényező. Ugyanakkor pont egy friss adat, hogy manapság a vezető kereskedésekben ez az arány 30-50% közé emelkedett. Ebben valószínűleg nem csak a Radeon Pack játszik szerepet, de bizonyosan van hatása rá, hiszen szerződéses követelmény vonatkozik az érintett Ryzen processzorok elérhetőségére. Na most ez a 30-50% nem ideális arány, egyszerűen túlmegy azon a határon, amit kezelni lehet. Az sem kizárt, hogy a Radeon Pack egyfajta reakció volt erre a tényezőre, ugyanis ilyen formában a Radeon RX Vega és a Ryzen 7 rendelések egymást generálhatják, mivel a kereskedők csak úgy tudnak belőlük jó haszonnal kiszállni, ha az AMD promócióját kihasználják. Ezzel lényegében arra játszhat a vállalat, hogy hosszabb távon is messze az ideális gyártói arány fölött tartsák a Ryzen készleteket, így a kereskedők rá vannak kényszerítve a Radeon Pack kihasználására, amivel a saját hasznuk letörése nélkül tudnak kiszállni a megrendelt Ryzenekből.

Az ismert helyzet miatt igen valószínű, hogy a legtöbb kereskedő a beérkező Radeon RX Vega VGA-kat a Radeon Pack csomaghoz árazza, és tulajdonképpen ezt látjuk most az áruházakban. Az AMD ezzel együtt mondhatja, hogy a normál ár él, mivel nem kötelező a termékeket csomagban kínálni, és ebből a szempontból igazuk is van. Ugyanakkor a cég érdeke is inkább ahhoz fűződik, hogy minden VGA a Radeon Pack csomagba kerüljön, mert így a kereskedők egyszerűen nem tudnak kiszállni a szerződés által meghatározott rendelési spirálból. Erre egy kevésbé ismert fogalom is van a kereskedelemben, mivel lényegében arról beszélünk, hogy egy cég valamilyen trükkös módon csapdába ejti a polcok egy részét. Itt ez nem keverendő össze a szerződéses raktáraránnyal, amikor egy adott gyártó megkeres egy kereskedőt és a raktárkészletre vonatkozóan kötnek egy olyan szerződést, hogy a megnevezett termékeknek egy meghatározott minimum arányban kell raktáron lennie. Ilyenkor magát a jelenséget akarja a kereskedő is, tehát ez tervezett tényező. A csapdába ejtett polcoknál pont az a lényeg, hogy a kereskedő akarta ellenére történik meg a raktárarány felborulása, és egy olyan helyzet áll elő, amiből nem lehet rövid időn belül, komoly veszteségek nélkül kiszállni. Emiatt az adott kereskedő inkább a hosszabb távú kiszállást próbálja optimálisan megtervezni a veszteség minimalizálása, vagy akár teljes elkerülése érdekében.

A fentiek a vásárlókra nézve végeredményben azt jelentik majd, hogy igen ritka jószágok lesznek az önállón árult Radeon RX Vega VGA-k, annak ellenére, hogy termékek hivatalosan léteznek. Valószínűleg időnként egy-egy webáruházban feltűnnek majd, de nagy tételben a csomagokra építi minden kereskedő stratégiáját, és ahogy fentebb kifejtettük ez az AMD-nek is kedvező, legalábbis addig bőven az, amíg a raktárakat kipucolják. Itt egyedül azok a vásárlók járnak rosszul, akik nem szeretnék azt az ominózus Radeon Pack kupont, mert nem akarnak élni a kedvezményeivel. A nagy kérdés az, hogy szeptemberben a gyártói Radeon RX Vega VGA-k érkezésével mi fog történni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés