A Fusion a szerverekben is szerepet kaphat

Az AMD már régóta dolgozik a Fusion projekten, és az elgondolás a jövő év elején be is érik. A Computex alatt már demonstráltak egy működő rendszert, ami a rendkívül gépigényesnek számító Aliens vs. Predator játékot futtatta DirectX 11-es módban. Sokan máig kételkednek a bemutató hitelességében, hiszen a látottak alapján a jelenleg kapható, alsó-középkategóriás diszkrét GPU-k teljesítményszintjét célozza meg az AMD egy processzorba integrált grafikus vezérlővel, ami félelmetesen nagy ugrás lenne a mai IGP-k képességeihez viszonyítva. A gyártó többször is kihangsúlyozta az esemény után, hogy az egyik Fusion APU-n futott a program, arról azonban továbbra sincs hivatalos információ, hogy a Llano illetve az Ontario kódnevű fejlesztések közül, melyik lapka teljesített a tesztgépben szolgálatot. A képviselt minőségi és teljesítményszint alapján továbbra is a nagyobb méretű Llano mellett tesszük le a voksunkat.

A Fusion egyelőre a mobil és az asztali vonalon jelenik meg, így a szerverek területén továbbra is a hagyományos kiépítés mellett áll ki az AMD, azaz a Bulldozer architektúrára épülő processzorok nem tartalmaznak integrált grafikus vezérlőt. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez örökre így marad, sőt John Fruehe a vállalat szóvivője megerősítette, hogy az AMD idővel a szerverek piacára is kiterjeszti a Fusion koncepcióját.

John Fruehe elmondta, hogy a Fusion a mobil és az asztali piacon jó szolgálatot tehet, hiszen az integrált grafikus vezérlő már most is kihasználható a játékokban, és a rendszer általános számítási kapacitását is egyre több program képes kamatoztatni. A szerver vonal azonban teljesen más, mivel a futtatott alkalmazások nagy része nem képes kihasználni a GPU erejét. Természetesen a jövő a heterogén számítási modellé, de előbb fel kell készíteni erre a szoftveres oldalt. Az AMD elgondolás szerint fontos lenne a CPU és a GPU közötti hatékonyabb kommunikáció, továbbá egy operációs rendszer szintjén kezelt feldolgozási modell kedvezőbb lenne a független szoftverfejlesztők számára.

A GPU oldaláról az R600 alapjaira épülő architektúra már a végnapjait éli. A rendszer rendkívül jól skálázhatónak bizonyult, de a 2011-ben megjelenő Northern Islands generáció, már teljesen megújul. A szerverek piacra tervezett Fusion APU grafikus vezérlője várhatóan az új generációs architektúrára épülhet. Bár az AMD nem közölt semmilyen információt a konkrét tervekről, a pletykák szerint a cég célja az SSE5-ös gyűjtőnéven ismert utasításkészlet fő instrukcióinak GPU-val való kezelése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés