Információk az AMD Ontario lapkájáról

Bár az AMD jelenleg a hatmagos Phenom II processzorok bevezetésén ügyködik, az utóbbi időben nem telik el úgy hét, hogy ne lenne valami szivárgás a Fusion projekttel kapcsolatban. Bizony az ATI felvásárlása hamarosan teljesen beérik, így jövőre megérkeznek az első olyan AMD processzorok, melyekben a grafikus vezérlő is megtalálható. A vállalat partnereitől származó információk szerint a Llano és az Ontario mintáinak szállítása már megkezdődött, ám az utóbbi fejlesztés körül hatalmas a titkolózás.


[+]

A jövő év elején megjelnő Ontario APU-ról egyelőre annyit lehetett tudni, hogy a 64 bites központi egységei az új Bobcat architektúrára épülnek, és támogatják az SSE3 utasításkészletet, valamint a virtualizációt. A SoC (System-on-Chip) lapka két processzormagot fog tartalmazni, amit a DDR3-as memóriavezérlő, és a DirectX 11-es API-t támogató integrált grafikus mag fog kiegészíteni. Az utóbbi GPU-tól nem kell hatalmas teljesítményt várni, hiszen az Ontario APU a mobil számítógépekbe készül. Ettől függetlenül az IGP várhatóan a Cedar optimalizált változata lesz, azaz 80 shader processzor valószínűsíthető, továbbá az OpenCL támogatás, a HD videók gyorsítása, valamint a flashanimációk akadásoktól mentes lejátszása is a szolgáltatások részét képezik majd.


[+]

A lapka BGA tokozású lesz, és az asztali piacra szánt modellek az Intel Atom konfigurációihoz hasonlóan Mini-ITX formátumon érkezhetnek. A fogyasztás pár watt körül alakul, ami egy mobil célra szánt SoC-tól elvárható. Az Ontario gyártása eddig tisztázatlan volt, ám a kiszivárgott adatok szerint a chip 40 nm-es LP, azaz Low Power eljárással készül. A TSMC és az UMC már rendelkezik megfelelő gyártósorokkal, míg a GlobalFoundries a jövő év elején tervezi a 40 nm-es technológiára épülő lapkák tömeggyártásának megkezdését. Mivel az Ontario a Brazos platform keretében rendkívül széles piacot fog lefedni, az AMD mindhárom bérgyártó szolgáltatásait igénybe veheti, de biztosan a GlobalFoundries élvez majd elsőbbséget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés