Jövőre indul GeForce Experience szolgáltatás

Az NVIDIA korábban már beszélt a GeForce Experience szolgáltatásról, melynek célja, hogy segítsen a felhasználóknak megtalálni az adott rendszerhez illő optimális grafikai beállításokat. Ez elsőre teljesen értelmetlen dolognak tűnik, hiszen a PC-s játékoknál ezt mindenki megteheti önállóan, de a cég korábbi felmérései szerint a vásárlóik 80%-a egyáltalán nem foglalkozik az adott játék grafikai beállításával. A miértekre itt nehéz konkrét választ adni, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy hogyan lehetne ezen a rossz szokáson változtatni.

Az NVIDIA szerint egy program lenne a legjobb megoldás, ez pedig a GeForce Experience nevet viseli. Az alkalmazás telepítés után összegyűjti a PC hardver- és szoftverkomponenseiről az információt, majd mindezt elküldi az NVIDIA szerverére. Itt a megfelelő adatok birtokában a szuperszámítógép kikalkulálja, hogy az adott játéknak mi az optimális grafikai beállítás. Természetesen ez függ a PC képességeitől, illetve a játéktól, azaz rengeteg opció lehetséges. A felhasználók többnyire egyedi beállításokat kapnak vissza, ami aztán az adott programra alkalmazható is. A rendszer tökéletes működéséhez rendkívül sok adattal dolgozó adatbázis kell, így az NVIDIA egy külön munkacsoportot tart fent, hogy a különböző konfigurációkhoz megtalálják az ideális grafikai beállításokat.


[+]

A cég elmondása szerint egy játék értékelése egyéni szempontok szerint zajlik, de jellemző, hogy a teszt során egy megterhelő jelenetsor lesz kiválasztva, illetve a stílustól függően 40-60 képkocka/másodperces sebesség elérése a cél. A grafika szempontjából a megbízott munkacsoport igyekszik olyan opciók kikapcsolásával élni, mely a lehető legkevesebbet ront a képminőségen, és emellett a nyert sebesség viszonylag nagy lehet.

Könnyen kitalálható, hogy egy játékhoz egy megfelelő adatbázis felépítése rendkívül időigényes, így a GeForce Experience limitált béta fázisban valamivel több, mint 30 játékot támogat, de ez a szám folyamatosan nőni fog, így a végleges megjelenésre, már nagyobb adatbázisból dolgozik majd a program.


[+]

A felhasználó oldaláról a használata nagyon egyszerű. A program telepítése után az elemzi a rendszert, és a megtalált játékokat azonnal felveszi egy listába. Ezeket kiválasztva egyénileg lehet dönteni, hogy az adott program továbbra is a megadott grafikai beállításokkal fusson, vagy esetleg a GeForce Experience felkínált paramétereivel. A könnyebb döntés érdekében az alkalmazás mutatja, hogy mi lesz megváltoztatva, illetve azt is meg lehet nézni, hogy ez milyen hatással lesz a képminőségre. Amennyiben az adott játék átesett az optimalizáláson, úgy egy zöld pipa jelenik meg előtte a listában. Ha esetleg a GeForce Experience felkínált beállítása mégsem tetszetős, akkor azt bármikor meg lehet változtatni. Ebben az esetben a zöld pipa eltűnik a program elől.

A GeForce Experience program jelenleg limitált béta fázisban van, ami azt jelenti, hogy nagyjából tízezer jelentkezőt vár az NVIDIA a tesztelésre. Az alkalmazás további extrája, hogy igény szerint a megjelenő friss drivereket is letölti, így azok bármikor telepíthetők. A szolgáltatás egyébként ingyenes lesz, ám csak GeForce 400, 500 és 600 sorozatba tartozó grafikus vezérlőkkel fog működni. A végleges verzió megjelenésével kapcsolatban még nincs pontos dátum, de valamikor 2013-ban történik meg a start.

A program limitált béta kiadása az alábbi oldalon szerezhető be. Mivel a felhasználói helyek száma korlátozott, így érdemes sietni a telepítéssel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés