Gigantikus méretű befektetések a Samsungtól

A Magyarországon is komoly érdekeltségekkel bíró dél-koreai Samsung bejelentette, hogy az idei esztendőben mintegy 22,7 milliárd dollárt (26 ezer milliárd koreai vont) invesztál új üzemek felépítésébe, a meglévők korszerűsítésébe, illetve kutatási-fejlesztési projektekbe.

Az összeg legnagyobb részét, 9,5 milliárd dollárt állítólag az új félvezetőkkel kapcsolatos gyártási folyamatra fordít a konszern, míg az LCD kijelzők gyártókapacitásának bővítésére 4,3 milliárd dollár jut. Erre valószínűleg szükség is lesz, hiszen a piaci elemzők szerint folyamatosan nő az igény az ilyen típusú kijelzők iránt, a gyártók száma viszont a gyilkos piaci versenynek köszönhetően csökken.

A különféle kutatási-fejlesztési programokra hétmilliárd dollár jut. A többi pénzzel az olyan hosszú távú projekteket támogatják, amelynek keretein belül a vállalat egy évtized alatt 20,3 milliárd dollárt fektet be az egészség- és környezetvédelemmel kapcsolatos új tevékenységi körök innovációjába.

A Samsung jelenleg a világ legnagyobb LCD kijelző és memória-áramkör gyártója. Előrejelzésük szerint 2010 az előbbi iparágak számára erősödést hoz, hiszen a globális kereslet fellendülésére számítanak. A Samsung az elmúlt év negyedik negyedévében közel 11 millió lapképernyős tévét értékesített, amivel a konkurensek előtt lépte át a 10 milliós küszöböt. Ezenkívül a mobiltelefonok értékesítése 16%-kal 69 millióra emelkedett a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. 2009-ben a vállalat 227 millió mobilkészüléket értékesített.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés