Hirdetés

A grafit korlátozásával tenne keresztbe a nyugatnak Kína

A váratlan lépéssel a keleti nagyhatalom gyakorlatilag célba vette az elektromos autókat.

Kína rendkívül váratlan lépést jelentett be nemrég, amelynek értelmében az egyes grafittermékekre kiviteli engedélyeket fognak követelni, mindezt nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva. A keleti nagyhatalom a világ legnagyobb grafittermelőjének és -exportőrének számít, továbbá a világ grafittermelésének legalább 90%-át finomítják. A szóban forgó anyagból az elektromos autók akkumulátorainak anódja készül, így a tervezett exportkorlátozás leginkább az említett iparágat érinti majd.

A tervezet nagyon hasonlít ahhoz a korábbi rendelethez, amely még augusztus 1-jén lépett életbe, és exporttilalom alá vette a galliumot és germániumot tartalmazó vegyületeket.

Az új korlátozás a jelenlegi tervek szerint december 1-jén élesedik, és többféle grafittípust használó termékekre vonatkozik majd, amelyek kapcsán engedélyköteles lesz az export.

A várható hatások egyelőre nehezen megbecsülhetők. Rövidebb távon nem igazán lesz változás, továbbá fontos figyelembe venni, hogy a rendelet lehetőséget ad Kínának, hogy megadja az engedélyeket az egyes partnereknek, és ehhez jelentős anyagi érdekük is fűződik. A helyzet ugyanis nagyon hasonló a korábbi, galliumot és germániumot tartalmazó vegyületek tilalmához, amelyeknél az érdekeltek elkezdtek alternatív forrásokat keresni. Ez gyorsan az export kismértékű visszaeséséhez vezetett, mivel a piac mindenképpen a biztonságos beszállítók felé fog elmozdulni. A grafit esetében is hasonló forgatókönyv várható. Kína persze okozhatna fennakadást fél-egy évtizedes távon, de végeredményben csak azt érnék el, hogy a korlátozott hozzáférésű anyagok esetében elveszítik a piacvezető pozíciójukat. Éppen emiatt valószínűbb, hogy a grafittermékek esetében is lesz ugyan némi visszaesés, de az eladások túl jelentősek ahhoz, hogy teljesen lemondjanak róluk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés