Gyorsabb Radeonok érkeztek a beágyazott piacra

Az AMD új, egészen extrém teljesítményű megoldásokkal frissítette a beágyazott rendszerekbe szánt grafikus megoldásait. Ezek kiegészítik az elmúlt évben megjelent Radeon E8860 névre hallgató fejlesztést, amely az aktuális termékskálában az egyetlen GCN architektúra épülő beágyazott megoldás. Persze normál Radeont is lehet vásárolni a partnereknek, de ezekhez nem jár kiemelt terméktámogatás, amely egyre nagyobb fókuszt kap ezen a területen.

Az AMD a frissítés során lényegében megtartotta a fentebb részletezett Radeon E8860-as megoldást, de csakis a PCI Express 3.0-s verzióját, így az MXM és az MCM opció már csak korlátozott ideig érhető el.

AMD Embedded Radeon E8870
AMD Embedded Radeon E8870 [+]

Az új, hatékonyságot előtérbe helyező, AMD Embedded Radeon E8870-es modell MXM és PCI Express 3.0-s kiépítésben lesz elérhető. Ez a termék a Bonaire cGPU-ra épít, amely 1 GHz-en dolgozik, belsejében pedig 768 aktív shader részelem található. A 4 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memória 128 bites buszt használ, továbbá a csupán 75 wattos TDP osztályba sorolt VGA-król beszélünk.

AMD Embedded Radeon E8950
AMD Embedded Radeon E8950 [+]

Az abszolút csúcsteljesítményre kihegyezett AMD Embedded Radeon E8950-es modell csak MXM kiépítésben lesz elérhető, és alapjaiban a Tonga kódnevű cGPU-ra épít, amely 750 MHz-en üzemel, a belsejében pedig 2048 aktív shader részelem található. A 8 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memória 256 bites buszt használ, illetve a termék 95 wattos TDP osztályba lett sorolva.

Mindkét GCN architektúrára épülő újdonság támogatja a PowerTune szolgáltatást, így akár újraindítás nélkül, valós időben szabályozható, hogy mekkora TDP keretből hozzák ki a legnagyobb tempót. Ez a beágyazott rendszerek piacán fontos, mivel opcionálisan csökkenthető a fogyasztás. Például a kaszinókban nem mindegyik játék igényel komoly számítási teljesítményt, így elképzelhető, hogy a hardver kisebb órajelen is képes lenne megfelelő sebességet kínálni. A PowerTune szabályozásával kiválasztható egy megfelelőnek ítélt fogyasztási szint és a hardver automatikusan ehhez a paraméterezéshez állítja az órajelet, gondoskodva arról, hogy így is a lehető leggyorsabban fusson az adott alkalmazás.

A fentiek mellett a ZeroCore funkció is alapfelszereltség, így az adott gépet nem szükséges kikapcsolni, mivel készenléti módban is minimálisra csökkenthető a fogyasztás. Az AMD igény esetén szintén készít Enduro technológiát biztosító meghajtókat, így kisebb terhelés mellett a beágyazott piacra szánt APU-k IGP-je is használható. A vállalat nem zárkózik el a konkurens processzorok esetében sem a grafikus vezérlő szoftveres átkapcsolásának támogatástól, de ez több területen sem kedvelt megoldás, mivel esetenként kritikus fontosságú a terméktámogatás, így platformok szintjén szokás építkezni.


[+]

A friss beágyazott Radeonok támogatják az Eyefinity és a HD3D technológiát. Előbbivel egyszerre hat kijelzőt lehet meghajtani, illetve mindegyikhez külön lehet rendelni nyolccsatornás hangfolyammal, míg az utóbbi a sztereó 3D-s megjelenítésért felel. Megjegyzendő még a beágyazott rendszerekhez készült Catalyst csomag, amely a kijelzőkezelés szempontjából tartalmazza a FirePro modellek extra funkcióit.

A vállalat a mintákat már szállítja partnereknek, így a tényleges termékek hamarosan megérkeznek. Az AMD a Microsoft Windows 7, 8.1 és 10, valamint a 32 és 64 bites Linux disztribúciókhoz készíti el a szükséges drivereket. Az adott termék függvényében három és öt éven keresztül nyújt a cég igényre szabott terméktámogatást, de ez meghosszabbítható, amennyiben a megrendelő kifizeti a szoftveres fejlesztések költségeit.

Érdemes megjegyezni, hogy a belépőszintre is érkezik frissítés az AMD Embedded Radeon E6465 modellek személyében, amelyek MCM, MXM és PCI Express 3.0-s kiépítésben is elérhetők lesznek. Ezek azonban nem GCN architektúrára épülő lapkát kapnak, hanem a Caicos kódnevű, még régebbi, TeraScale 2 architektúrára épülő opciót. Ebben a GPU-ban 160 darab aktív shader processzor található, amelyek 600 MHz-en üzemelnek, a 2 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memória pedig 64 bites memóriabuszra kapcsolódik.

AMD Embedded Radeon E6465
AMD Embedded Radeon E6465 [+]

Ezeket az AMD elsődlegesen a meglévő beágyazott rendszerek frissítésére szánja, mivel a beágyazott piacra szánt AMD APU-k lényegesen jobb alternatívát képviselnek, tehát az új gépeket inkább ezekre érdemes építeni. Ugyanakkor viszonylag nagy lett az igény azokra a beágyazott rendszerekre, amelyek képesek négy darab kijelzőt kezelni, de helyenként nincs meg a szükséges pénz az összes gép leváltására. Gyakorlatilag ide nevez az Embedded Radeon E6465 sorozat, ugyanis nincs ennél olcsóbb beágyazott alternatíva, amely 20 wattos TDP osztályon belül képes négy kijelző meghajtására.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés