Hirdetés

Hajlítható LCD-kijelzőt mutatott be a Samsung

Hajlékony kijelzőkről mindeddig főként az úgynevezett elektronikus papírok kapcsán hallhattunk. A többféle technológiát rejtő elnevezés mögött kezdetben csupán monokróm képet produkáló megjelenítők álltak, később azonban filterek alkalmazásával, illetve több képalkotó réteg egymás fölé helyezésével színek ábrázolására is lehetőség nyílt. Azokon a felhasználási területeken, ahol a kis fogyasztás és – valamilyen fokú – hajlékonyság is fontos, a polimeralapú OLED technológia is fényes jövő előtt áll, bár szakértők szerint nagyobb felületű kijelzők sorozatgyártására még néhány évet várnunk kell.

A Samsung friss bejelentése egy részben hagyományos eljárással készített hajlékony kijelzőről tudósít: a vállalat egy folyadékkristályos TFT-monitor prototípusát készítette el, amely üveg helyett műanyag szubsztrátumra került. A műanyag előnyei között első helyen a fizikai behatásokkal szembeni nagyobb érzéketlenség és a kisebb súly említendő, de nem mellesleg a panel hajlított állapotban is megtartja eredeti vastagságát – így képmegjelenítő képességét. Hátránya, hogy fényereje egyelőre elmarad a hagyományos megoldásoktól.

A prototípus 640x480 pixel felbontású, képátlója 7 hüvelyk. A Samsung a kijelzőt az elterjedt hordozható eszközökben (telefon, PDA stb.), illetve újfajta, "viselhető" (wearable), vagyis az öltözet részét képező alkalmazásokban látná viszont. A gyártó már ez év elején is bemutatott egy prototípust, ám annak mérete nagyjából fele volt a mostaninak, és egyéb gyermekbetegségekkel is küzdött. A koreai kormány által is támogatott hároméves fejlesztési projekt eredményeképp a műanyag szubsztrátumos LCD-kijelzők sorozatgyártása sem ütközne nehézségekbe, azonban a piaci megjelenéssel kapcsolatban egyelőre nem közöltek pontosabb információkat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés