Hirdetés

Hálózati eszközök kavalkádja az Asustól

Jó néhány új hálózati eszközzel állt elő az Asus. Első termékük egy, még draft 802.11n szabványt használó Wi-Fi router, az RT-N10. Az útválasztó a draft N protokol és az Accelerange technológia segítségével maximum 150 Mb/s-os átvitelt és állítólag négyszer jobb jelerősséget és lefedést tud biztosítani a gyorsabb fájlátvitel érdekében. A router egy külső, eltávolítható, illetve egy belső PCB antennával van felszerelve.

Asus RT-N10 router
Asus RT-N10 router

Az Asus EZ UI egyszerű felhasználói felületén könnyedén be lehet mindent állítani. A QIS-nek, azaz a Quick Internet Setupnak köszönhetően a felhasználónak mindössze annyi a dolga, hogy a kábelek helyükre illesztését követően megnyissa a webes felületet. Ezután a router magától megpróbálja felismerni és beállítani az internetet és a helyi hálózati kapcsolatokat. Ezeket természetesen manuálisan is elvégezhetjük, de nagy megkönnyebbülést jelenthet a tapasztalatlanabb felhasználóknak. Az EZ UI-n térképet kaphatunk a router által összekötött hálózatról, ahol átlátható formában ellenőrizhetjük az egymáshoz kapcsolt számítógépek adatait, a titkosítás részleteit és egyéb információkat.

Az ASUS 2-Networks-in-1 szolgáltatásával a hálózat kezelői kétfelé oszthatják az internet sávszélességét. Így egyes kliensek online játékhoz, letöltéshez nagyobb részt kaphatnak, míg például az ideiglenes, vendég gépekhez kevesebb juthat. Hasonlóképpen egy irodában is elkülöníthetők a belső és nyílt hálózatra kapcsolódó számítógépek. Az RT-N10 routert 64 dollárért árusítják.

A másik újdonság az Asus DSL-G31, ami elsősorban szintén Wi-Fi router, ám kibővítették ADSL modem funkcióval is, tehát az eddigi két készülék helyett egyet kell csak beállítanunk. Ahogy a RT-10N, úgy ez is elvégzi a hálózat felismerését maga. Az útválasztó 802.11g szabványt támogat, azaz 54 Mbps-os adatátvitelt. ADSL internetkapcsolat esetében maximálisan 24 Mbps-os le- és 1 Mbps-os feltöltést tud garantálni. Az EZQoS sávszélesség optimalizálással stabilabb, folyamatosabb kapcsolat biztosítható, ami előnyös lehet online játékoknál vagy VoIP átvitelnél. Az ADSL modemes routerhez körülbelül 80 dollárért lehet majd hozzájutni.

Asus DSL-G31 ADSL modem router
Asus DSL-G31 ADSL modem router

A harmadik készülék igazán hasznos lehet azok számára, akik több, esetleg különböző operációs rendszerrel telepített számtógépet szeretnének összekötni és szinkronizálni, de a hálózati ismeretekkel hadilábon állnak, vagy egyszerűen csak gyorsan akarják megvalósítani az összeköttetést. A CrossLink kábel egy pendrive-szerű, sőt, pendrive-ként is használható kis USB-s eszköz, amivel a hozzáadott kábel segítségével két számítógépet kapcsolhatunk össze. Ezután közvetlenül másolhatunk fájlokat, szinkronizálhatjuk a programokat, böngészhetünk a másik fél háttértárán. Másik hasznos funkciója, ami többek között például netbookos felhasználóknak jöhet jól, hogy optikai meghajtóját más számára is meg tudja osztani a vele rendelkező gép. Tehát esetünkben mondjuk a netbookon is megjelenik egyfajta virtuális meghajtóként a társszámítógép DVD-írója.

A CrossLink Cable-nek két verziója létezik. A csak windowsos PC-vel használható fekete 2 GB kapacitású flashmemóriával rendelkezik, míg a fehérbe 2 vagy 4 GB tárhely kerülhet, továbbá ez a modell támogatja a Windows és Macintosh operációs rendszereket is. A készülékek októberben és decemberben jelennek meg, az árukról nincs információ.

Asus CrossLink Cable működés közben
Asus CrossLink Cable működés közben

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés