Tíznél is több magot tartalmazhat az Intel Haswell-EP processzor

Korábban már szóba került a Haswell-EX szerverprocesszorok kapcsán a DDR4 szabványú memóriák támogatása. Úgy néz ki, hogy a pletykák igaznak bizonyultak, sőt a Haswell-EP memóriavezérlője is támogatja az új generációs memóriákat és a kiszivárgott részletek szerint az új szerverprocesszor tíznél is több processzormagot rejt.

A Socket R3 foglalatba helyezhető Haswell-EP-t az Intel a kétutas szerverekbe szánja, változás azonban, hogy a processzorokat két darab QPI link köti össze, ami helyből megduplázza az adatátviteli sebességet. Sajnos a pontos paraméterekről nincs adat, de ha marad a 6,4 GT/s-os tempó, akkor összesen 51,2 GB/s-os sávszélességre lehet számítani. A DDR4-es memóriavezérlő négycsatornás lesz, a PCI Express 3.0-s vezérlő pedig 40 csatornát kínál, de a Haswell-EN processzorokban csak 24 csatorna lesz aktív.


(forrás: ChipHell) [+]

A magok számáról nincs pontos adat, de a megosztott utolsó szintű gyorsítótár mérete 35 MB lesz, és az Intel egy processzormaghoz nagyjából 2,5 MB-os szeletet rendelne. Ez 14 processzormagot jelent és könnyen elképzelhető, hogy fizikailag is ennyi került a lapkába, de az Intel csak annyit jelez, hogy tíznél is több mag lesz benne. Nyilván könnyen kitalálható, hogy nem mindegyik processzorban aktiválják az összes magot. Természetesen a Hyper-Threading és a Turbo Boost technológia támogatott, illetve számos energiagazdálkodási eljárás kerül a rendszerbe, melyekről túl pontos leírás jelenleg még nincs. Az utasításkészlet szempontjából bevetésre kerül az AVX 2.0, illetve HNI gyűjtőnév alatt a Haswell architektúra új utasításai köztük az FMA3. A sok mag persze nincs ingyen, így a Haswell-EP processzorok fogyasztása 130 és 160 wattos TDP keretek között lesz megszabva. Erre alapvetően szükség van, mert a homogén többmagos rendszerek skálázása egyre nehezebb, így muszáj növelni a felvehető energia mennyiségét.


(forrás: ChipHell) [+]

Az új Wellsburg kódnevű vezérlőhíddal való összekötést a DMI interfész biztosítja. A C610-es termék 32 nm-es gyártástechnológiával készül, a fogyasztása pedig 7 watt alatt marad. A lapkában található SATA vezérlő 10 darab 6 Gbps-os portot kezel, míg az USB szempontjából hat 3.0-s és nyolc 2.0-s aljzat támogatására lehet számítani. A vezetékes hálózati kommunikációt az integrált Gigabit Ethernet biztosíthatja, de a komolyabb szervereknél ez már nem elég, így ezt ki lehet majd váltani 10 gigabites kapcsolatra képes kártyákkal. Ezt akár az alaplapokra is lehet integrálni, amihez felhasználható pár PCI Express 2.0-s csatorna a chipben található nyolcból. A C610 mindemellett támogatja a Rapid Storage technológiát, a RAID-et, illetve opcionálisan egy SSD is befogható gyorsítótár szerepkörbe, amennyiben erre igény lenne.


(forrás: ChipHell) [+]

Fontos, hogy az IGP nélküli Haswell processzorokra az Intel útiterve csak szerverbe szánt termékként tekint, így egyre inkább úgy néz ki, hogy az asztali piacon a Sandy Bridge-E az utolsó homogén többmagos processzor az Inteltől, vagyis a jövőben a Santa Clara-i óriáscég is az APU-k, vagy másképp fogalmazva a heterogén módon programozható többmagos processzorok fejlesztésére koncentrál ezen a területen. A szerverekben viszont még évekig építenek a homogén többmagos processzorokra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés