Hatalmas tárkapacitású HDD-ket ígér a Seagate

Egy rövid ideig még lassú lesz a fejlődés, de a HAMR-rel nagyon beindulnak majd a dolgok.

A Seagate nemrég, a befektetői konferenciáján tisztázta a következő évekre vonatkozó, HDD-ket taglaló útitervét. A vállalat egy ideje nem csinál nagy titkot abból, hogy merre tartanak, többek között a HAMR technológiában bíznak, viszont ennél komoly korlátokkal is meg kell küzdeni. Például azzal, hogy rendkívül drága, illetve a megbízhatósága sem elég jó, mivel 400-700°C-ra fel kell melegíteni az adott felületet ahhoz, hogy kialakuljon az az erősebb mágneses tér, ami biztosítja a tárolt bitek fizikai méretének csökkentését. A megnövekedett hőterhelés miatt más anyagokat kell használni, ami a konkrét hardverek tényleges tömeggyártásának beindítását alaposan megnehezíti. És ha ezek a problémák nem lennének elegek, akkor ott van még a szoftveres háttér, ugyanis a HAMR technológiára épülő merevlemezeket nem elég csak csatlakoztatni, a működéshez szükséges egy alapvető szoftverkörnyezet is, ami biztosít egy elhasználódás kiegyenlítéséért felelős algoritmust, hogy a komoly hőterhelésnek kitett lemez terhelése lehetőség szerint egyenletes mértékű legyen.


[+]

Mindezeket a tényezőket azonban egyenként számolják fel, így abszolút reális lehetőségnek tekinthető már a HAMR, ami utat nyit a 20 TB fölötti tárkapacitáshoz, sőt, a Seagate jelenleg 50 TB-ot ígér 2026-ra. A korábbi terveknek megfelelően a gyártás 2020-ban kezdődhet meg, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy jövőre már lesznek valóban megvásárolható, HAMR technológiát használó HDD-k, viszont 2021-ben minden bizonnyal lehet ezzel számolni.

Addig is kisebb fejlesztési lépcsőkkel operálna a cég. Az idén kiadott, 16 TB-os modellek után érkezik a 18 TB-os verzió, amely szintén CMR technológiát használ, és ezt követi majd az SMR-re épülő 20 TB-os fejlesztés. Mindkét esetben a következő esztendő első felét jelölte meg a Seagate az elérhetőség szempontjából. Ennél nagyobb kapacitást reálisan már csak a HAMR-rel lehet kipréselni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés