Hirdetés

A hibajavításokra koncentrál a júliusi Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb, júliusi kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 11.7-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000 és 6000 szériás grafikus kártyákhoz, a Fusion APU-khoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is.

Az új Catalyst ezúttal nem kínál új szolgáltatásokat, és az előzetes adatok szerint a teljesítményt sem növeli, viszont számos hibát javít. Mostantól nem fog megakadni az egérkurzor a Windows 7 operációs rendszerben a megnyitott ablakok bezárásánál, továbbá a 62464-es ID-vel rendelkező, UVD motorhoz kapcsolható folyamatok sem írnak több indokolatlan hibabejegyzést. Szintén javítva lett a 11.6-os meghajtó esetében észlelt rendszerleállás, ami a HDMI és DisplayPort interfészre kötött elsődleges kijelzőként funkcionáló monitorok esetében jöhetett elő. Az elmúlt hónapban bevezetett Steady Video szolgáltatás sem működött minden lejátszóval, de mostantól bárhol alkalmazható, továbbá pár hardveres gyorsítással kapcsolatos probléma a DivX formátum, illetve néhány program esetében javítva lett.

Az év második felének első Catalyst szoftvercsomagja és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

Szintén elérhető egy 11.8-as preview driver, ami még nincs teljesen tesztelve, így kvázi béta állapotban van, de bárki telepítheti. Ez a meghajtó már a teljesítmény növelésére koncentrál. A Crysis 2 esetében engedélyezi a rajzolási parancsok többszálú végrehajtását, ami akár 10%-os sebességnövekedést eredményezhet a DirectX 11-es Radeonokon. Emellett a F.E.A.R. 3 is 8%-ot gyorsulhat a Radeon HD 5000 és 6000 szériás kártyákon, mindezt bekapcsolt élsimítás mellett.

Az preview driver másik fontosabb újítása, hogy engedélyezi a HD3D támogatást a DisplayPort interfészre kötött, sztereó 3D-t támogató kijelzők esetében, továbbá az MLAA is frissült egy gyorsabb, és egyben jobb képminőséget nyújtó algoritmussal. Az új morfológiai szűrő akár 30%-kal is gyorsabban működhet a grafikus processzor képességeitől függően. A 11.8-as driver, 64 bites Windows 7 operációs rendszerre telepíthető előzetese az alábbi linken tölthető le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés