Hibrid kereső a Canontól?

A japán Egami blognak, mely a friss fotós szabadalmakkal foglalkozik, egy nem éppen új, de annál érdekesebb megoldásra sikerült rálelnie. Még 2014-ben került benyújtásra, de csak most lett publikus az a szabadalom, melyben a Canon egy hibrid keresőt ír le, ami egy tükrözött prizmarendszeren keresztül képes az elektronikus keresők és a TTL optikai keresők előnyeit egyesíteni. Ezáltal a menü rávetíthető lesz a képi tartalomra, vagy éppen élőképet láthatunk az optikai keresőben, amit a videósok fognak értékelni igazán.


A pentaprizmáig a megszokott módon jut el a fény, azonban abból kilépve kiegészülhet az LCD (9) képével, melyet a lencserendszeren keresztül vetít és a féligáteresztő tükörről (6b) verődik vissza a fényvisszaverő felületre (6). A két fényforrás egyesítve jut el a szemkagylón (8) keresztül a fotós szemébe. Ha felvétel készítésekor a tükör felcsapódik, a szenzor (12) képe direktbe jut el az LCD-hez (9), így valósul meg az élőkép.[+]

Az új megoldásnak köszönhetően a DSLR-ek is hasonlóan működhetnek majd, mint a tükör nélküli rendszerkompaktok, legalábbis ami a keresőt illeti, így nem csak a kép alatt vagy mellett jelenhet meg többletinformáció, hanem teljes méretében kihasználható lesz, legyen szó a képek visszanézéséről vagy épp a menü megjelenítéséről. Az így kibontakozó videós funkciók ráadásul egyre fontosabbá válnak, ha a Daul Pixel AF-hez hasonló technológiák átveszik a fázisérzékeléses rendszerek helyet, mivel így anélkül tudnánk álló- és mozgóképet rögzíteni egymás után, hogy át kellene váltanunk a hátsó kijelzőre.

Az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy az elektronikus kereső vetített képe megfelelően illeszkedjen az optikai keresőhöz, ezért is került olyan közel a megjelenítő a keresőhöz, ahelyett hogy a prizma elé helyezték volna. Így ráadásul kisebb nagyításra volt szükség ahhoz, hogy a kapott kép lefedje az optikai keresőt. A vetítéshez használt összetett lencserendszer nagymértékben csökkenti a méretet, így nem igényel nagyobb vázat, valamint a féligáteresztő tükröt olyan szögben helyezték el, ami a lehető legtöbb fény átjutását biztosítja.


[+]

Mindezek mellett maga a vetítés technológiája nem új keletű, ám az igazán jó megoldás még várat magára. Ehhez jelenleg a Fuji X-Pro ás X100 sorozatában használt hibrid keresők állnak legközelebb jelenleg, de a Canon megoldása lenne az első, amely az EVF mellett TTL-t használ a távmérős elrendezés helyett.

Azóta történt

Hirdetés