Hírek az e-könyv-olvasók világából

Az e-book piac is kezd olyan téma lenni – pontosabban már talán jó ideje olyan –, amiben mindig találni újdonságot vagy friss termékről hírt. Ám észrevenni a változást is. Míg ezen készülékek megjelenésekor az E-Ink technológiás kijelzők uralták szinte teljes egészében a piacot, az utóbbi időben egyre jobban terjednek a színes LCD megjelenítős olvasók. Ezzel persze gyakorlatilag megszűnik az elektromos tintás képernyős eszközök hatalmas előnye, a hosszú akkuidő, viszont tény, hogy látványosabb az olvasás így, meg egyáltalán a használat. A Sharp is felismerte már ezt, a napokban bejelentett Galapagos e-könyv-olvasóinál is ilyet alkalmazott nem meglepő módon. Két gépezetet tervez kiadni decemberben a gyártó, egyelőre Japánban, bár később, ha sikeres lesz, esélyes a világ többi részén való megjelenése is. Az egyik Galapagos 5,5”-es képátlójú, 1024x600 pixeles felbontású kijelzővel lesz ellátva, míg a másiké 10,8”-es lesz, felbontása pedig 1366x800 képpont. Egyelőre sajnos nem lehet a hardver többi részletéről semmit se tudni, de annyi biztos, hogy 802.11b/g-s Wi-Fi lesz benne.

Sharp Galapagos sorozat
Sharp Galapagos sorozat

A Kno elég nagy figyelmet szerzett a nyáron bemutatott kétképernyős szerkezetével, ami nem csak e-book olvasó, legalábbis nem elsődlegesen, de funkcióinak nagy része ezen alapszik. Mint kiderült, a cég egy egyképernyős változatot is piacra kíván dobni az év végén, amely 14,1”-es IPS panellel lenne szerelve. A képernyő 1440x900 pixeles felbontású kapacitív érintőkijelző lesz az előzetes információk szerint, belül pedig az NVIDIA Tegra 2 SoC-je fog dolgozni. A gépben egy 16 GB-os tároló áll a felhasználók rendelkezésére, ami minden bizonnyal bővíthető is lesz. A digitális olvasókönyvnek tehát sem az ára, sem a pontos megjelenés dátuma nem ismert, de kíváncsian várjuk azért.

A Kno egyképernyős olvasója [+]
A Kno egyképernyős olvasója [+]

Végül, mint arról már olvashattunk, számos nagyobb esemény történt az e-papír piacon, úgymint a Samsung kivonulása innen, amivel szinte egy időben érkezett hír az LG e-papír tömeggyártásának közelgő elindulásáról. Az LG után pedig a Sony is bemutatta a hasonlóan hajlékony megoldását, egy szürkeárnyalatos, méretes megjelenítőt, így az LG-nek hamarosan újabb konkurenssel kell szembenéznie.

A Sony hajlékony e-papírja
A Sony hajlékony e-papírja

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés