Robbanás előtt az e-könyv olvasók piaca

Nem lehetett nem észrevenni, hogy az elektronikus könyvek, az e-bookok népszerűsége mennyit növekedett az utóbbi hónapokban, illetve az utóbbi egy-két év során. Az áruk lassan ugyan, de csökken, azonban még általában azok is drágának találják ezeket a készülékeket, akiket egyébként érdekelne és használnák is. A távol keleti gyártók – ahogy ez a Computexen is kiderül – tesznek róla, hogy legyen miből válogatni, hiszen rengeteg e-könyv olvasót vehettek szemügyre a kiállításra látogatók. A vállalatok egyre több funkcióval tömik tele ezeket a kicsi gépezeteket, amivel persze a felhasználó jár a legjobban, hiszen a cégek közti versenyhelyzet az árakat is egyre lejjebb szorítja, a masinák pedig egyre többet tudnak.

Így épül/építik fel [+] (forrás: PROHARDVER!)
Így épül/építik fel (forrás: PROHARDVER!) [+]

Természetesen az Apple iPadjéről sem szabad elfeledkezni, hiszen az új termék a jó ideig inkább csak szunnyadó, vegetáló tabletek, és velük együtt az e-olvasók piacát is eléggé felrázta most. A statisztikák szerint a leszállított számítógépek kevesebb mint 1%-a tábla-PC, azonban az elemzők szerint az új generációs gépek eladásainak száma idén tízszeresére, 4 millió darabra növekedhet, 2015-re pedig nagyjából 57 millió készüléket jósolnak.

A különböző gyártók multimédiás tartalmakat és a Wi-Fi-t ezelő chipjei [+] (forrás: PROHARDVER.HU)
A különböző gyártók multimédiás tartalmakat és a Wi-Fi-t ezelő chipjei (forrás: PROHARDVER!) [+]

A szakértők szerint az e-olvasóknál négy fontos tervezésirányt kell szem előtt tartani, amikkel garantálható a termék sikeressége. Első a hardver, azaz a képernyő minél jobb olvashatósága, az érintésérzékeny bevitel és vezérlés, a hálózatra kapcsolhatóság és a hangminőség. Második a sokféle kapcsolódási lehetőség, tehát legyen Wi-Fi, 3G és vezetékes internetelérés is. A harmadik az olvasható tartalmak minél nagyobb választéka, és végül a negyedik a telekommunikációs szolgáltatók közti együttműködés kiépítése és megőrzése.

A hangvezérlő és a tápszabályzó chipjei [+] (forrás: PROHARDVER!)
A hangvezérlő és a tápszabályzó chipjei (forrás: PROHARDVER!) [+]

Végül pedig az érintőképernyő [+] (forrás: PROHARDVER!)
Végül pedig az érintőképernyő (forrás: PROHARDVER!) [+]

A Computexen szinte az összes gyártó megjelent új termékével, így láthatóak voltak az Acer, az Aiptek, az Asus, a Benq, a BestWise, a greenbook, az i-rocks, az Innoversal, az Inventec, az iWonder, a Koobe, a Netronix, a Quisda és a Stereo friss eszközei. Közülük sokan a megszokott formájú és tudású gépezeteket hoztak, így a Koobe, az Innoversal, a Netronix, valamint a Stereo terméke nagyon hasonló. Az Asus DR-900-as is jelen volt, de ezt a szemfülesebbek már a CeBIT-en is láthatták.

Koobe és [+] (forrás: PROHARDVER!)
Koobe és Netronix (forrás: PROHARDVER!) [+]

Adfdfdfd [+] (forrás: PROHARDVER!)
Stereo, Asus, Innoversal (forrás: PROHARDVER!) [+]

sdfsdfa [+] (forrás: PROHARDVER!)
Greenbook és Benq (forrás: PROHARDVER!) [+]

A Qisda is szinte egy kaptafára menő olvasója azért legalább kapacitív érintőképernyővel fel lett szerelve, ami 6 vagy 9 hüvelykes képátlójú lehet, felületén pedig támogatja a virtuális billentyűzet használatát és igény szerint kézírással is jegyzetelhetünk vele. A tárhely microSD kártyával bővíthető, a hálózatra pedig 3G-s modeme vagy Wi-Fi kártyája segítségével kapcsolódhat.

A Quisda olvasója [+] (forrás: PROHARDVER!)
A Quisda olvasója (forrás: PROHARDVER!) [+]

Pár hónapja olvashattunk arról, hogy az Acer milyen viszonyban van az e-könyv olvasókkal, a Computexen viszont nem volt rest bemutatni a LumiRear eReaderét, ami egy qwerty billentyűzetes, 6”-es képernyővel rendelkező megoldás 2 GB beépített memóriával, sokféle formátum támogatásával és mindössze egy centis vastagsággal. MicroSD kártyával természetesen tovább is bővíthető a tárhely, van benne Wi-Fi és opcionálisan 3G-s modem is kerülhet bele.

Acer LumiRead [+](forrás: PROHARDVER!)
Acer LumiRead (forrás: PROHARDVER!) [+]

Idén az Aiptek és az i-rocks színes kijelzős készülékekkel is előálltak, amiket leginkább fiataloknak ajánlanak, mégpedig a tanuláshoz. Az ehhez szükséges, hasznos funkciók mindegyikével el vannak látva persze. Az Aiptek terméke nem csak e-könyv olvasó, hiszen MP3 lejátszóként és digitális képkeretként is funkcionálhat.

Az Aiptek és az i-rocks színes kijelzős gépei [+](forrás: PROHARDVER!)
Az Aiptek és az i-rocks színes kijelzős gépei (forrás: PROHARDVER!) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés