Hírek és érdekességek az NVIDIA világából

Bár a pár hete feltűnt, középkategóriás GeForce 6800 GS videokártya még be sem szivárgott a köztudatba, nem kizárt, hogy hamarosan újabb GS jelzésű vezérlővel lepi meg a vásárlóközönséget (és konkurenciáját) az NVIDIA. A jelenleg három tagból álló, G70-es GPU-ra épülő GeForce 7-es széria legkisebb teljesítményű változata lesz a nemsokára megjelenő GeForce 7800 GS modell, melynek egy prototípusához sikerült hozzájutnia az AnandTech magazinnak.

Adu-ász a láthatáron

Az NVIDIA termékútvonala alapján a GeForce 6800 GT leváltására létrejött új modell ugyanarra a GPU-ra épül majd, mint nagyobb teljesítményű testvérei, ám 24, illetve 20 helyett csak 16 pixelfutószalagot, illetve 8 és 7 helyett 6 geometriai egységet hasznosít majd, mindemellett csökkentett órajelen is jár. A weboldal birtokába jutott tesztpéldány 375 MHz-es processzort kapott, míg a memória 500 MHz-en (effektíve 1 GHz-en) járt, ez utóbbi paraméter a GT jelzésű típushoz képest mit sem változott. Az AnandTech rögtönzött tesztjei lényegében azt igazolták, hogy az új kártya teljesítményét tekintve valahol a GeForce 6800 GS és GeForce 7800 GT közé sorolható, így ha kellően barátságos árcédula kerül majd a kártya dobozára, az elkövetkező hónapok egyik legkeresettebb videovezérlője válhat belőle.

Új kártya, új meghajtó

Bár a fenti modellt egyelőre nem támogatja, az NVIDIA tegnap kiadott új ForceWare meghajtócsomagja minden GeForce 7800-as kártya tulajdonosának ajánlott letöltés lehet. Az 512 MB memóriát tartalmazó GTX modell megjelenésével egy időben érkezett 81.94-es változat után következő 81.95-ös verzió a számozásból adódóan aligha eredményez látványos változásokat, ám verziófetisiszta olvasóink bizonyára örömmel telepítik majd. Az új meghajtócsomag a Windows XP Media Center Editiont leszámítva elkészült az összes Windows operációs rendszerhez, a fájl szokásos módon a gyártó terméktámogatási oldalán keresztül érhető el.

Vizesblokk a csúcson

Alighanem ezt a meghajtóprogramot fogják telepíteni az EVGA legújabb videokártyájának első szerencsés tulajdonosai is. Az amerikai vállalat a német Innovatekkel együttműködve elkészítette ugyanis a világ jelenleg leggyorsabb (sic!) grafikus kártyájának, a GeForce 7800 GTX 512 MB-os variánsának vízhűtéses változatát. Az EVGA 256 MB-os GTX-éről már ismert Black Pearl vízhűtés révén az e-GeForce 7800 GTX BlackPearl 512 MB elképesztő grafikus teljesítményt pumpál ki magából; a hatékony vízhűtésnek köszönhetően a GPU órajele 600, a memória 900 MHz-re (effektíve 1,8 GHz-re) emelkedett, ilyen értékeket mindeddig egyik más márka sem mutatott fel. Bár a kártyát már szállítja az EVGA, fogyasztói árat szemérmes módon nem közölt a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés