A HIS Radeon HD 7970 X2-vel duplázza a tétet

A HIS sem szeretne kimaradni a két GPU-t használó Radeon VGA-k csatájából, mely egyelőre inkább csak a TUL háziversenyének tűnik, hiszen a PowerColor, a Club 3D és a VTX3D jelentett be Radeon HD 7990-es terméket. A HIS koncepciója megegyezik az előbbi megoldásokkal, de a vállalat inkább Radeon HD 7970 X2 névvel illeti az új versenyzőt. A lényegen ez persze nem változtat, így a három darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozót felsorakoztató, méretes nyomtatott áramköri lappal rendelkező termék két darab Tahiti kódnevű cGPU-t alkalmaz, amelyekhez 3-3 GB kapacitású GDDR5 szabványú fedélzeti tár kapcsolódik 384 bites memóriabuszokon keresztül. A 2048 darab shader részelemmel dolgozó grafikus processzorok 1050 MHz-es alapórajelen működnek, míg a memórialapkák effektív órajele 6 GHz lesz. Ezek az értékek még a Devil 13 becenevű PowerColor Radeon HD 7990-et is túlszárnyalják, így borítékolható, hogy a HIS megoldása lesz a leggyorsabb.


(forrás: Tom's Hardware) [+]

Külön meglepő, hogy a méretes, hővezető csövekkel és két darab ventilátorral tarkított óriáshűtő egy érdekes PCI Express vezérlőhidat rejt. Amíg a többi versenyző egy PCI Express 3.0-s szabvánnyal kompatibilis PLX lapkát választott a két GPU közötti összeköttetésre, illetve a PCI Express interfész megosztására, addig a HIS egy Lucidlogix Hydra 200-as lapkára bízta ezt a feladatot. Ennek megfelelően az új Radeon HD 7970 X2 PCI Express 2.0-s módban működik, de ez nem jelent hátrányt, hiszen a PCI Express 3.0 inkább elméleti előnnyel rendelkezik a korábbi szabványhoz viszonyítva, vagyis a gyakorlatban tapasztalható sebességkülönbség lényegében alig mérhető, ha egyáltalán van eltérés. A Lucidlogix Hydra 200 azonban az AMD által támogatott, hagyományos CrossFire mellett, lehetőséget ad az objektumalapú feladatmegosztás alkalmazására. A felhasználó tehát eldöntheti, hogy a két darab Tahiti kódnevű cGPU a játékokban az AMD vagy a Lucidlogix konfigurációjában dolgozzon. Ezt azonban tényleg el kell dönteni, mivel a két opció egyszerre nem elérhető, vagyis az átváltáshoz minimum egy rendszer-újraindítás szükséges.


(forrás: Tom's Hardware) [+]

A DirectX 11.1-et támogató termék hátulján két darab DVI, valamint négy mini DisplayPort 1.2 HBR2-es kimenet található. Ezekkel hat kijelző kezelése biztosított, továbbá mindegyikhez külön nyolccsatornás hangfolyam rendelhető.

A HIS Radeon HD 7970 X2 pontos megjelenése és ára még kérdéses, de a Lucidlogix Hydra 200-as lapka bevetése nagyon érdekes döntés, így kíváncsian várjuk, hogy a Hydra motor mellett hogyan teljesít egy ilyen rendszer. A HIS számára külön dicséret, hogy ezt meg merték lépni, hiszen valaki végre egy tényleges újítással kavarja fel a két GPU-val dolgozó VGA-k egyre apadó állóvizét. Az persze kérdéses, hogy mindez beválik-e, de kockázat nélkül nincs győzelem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HIS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés