Hirdetés

Hónapokon belül útnak indulhatnak az első kétmagos Celeronok

A jövő év első hónapjaiban dobná piacra a zömében olcsó számítógépekhez alkalmazott Celeron termékcsalád új generációját az Intel – írja az X-bit labs a gyártótól kiszivárgott belső dokumentációkra hivatkozva. Az új belépőszintű processzorok a Celeron família első kétmagos példányai lesznek, melyeket leginkább az AMD olcsóbb kétmagos Athlonjainak és jelenleg még egymagos Sempronjainak ellenfeléül szán a vállalat.

Az X-bit labs információi szerint az új Celeron termékcsalád az E1000-es sorozatba fog illeszkedni a cég modellszámozási gyakorlata alapján, az első ilyen processzor pedig ennek megfelelően Celeron E1200 számozással látja meg a napvilágot. Az Intel első kétmagos Celeronja hivatalosan meg nem erősített információk szerint 1,6 GHz-es órajelen jár majd 800 MHz-es FSB mellett, a két processzormag pedig 512 kilobájtnyi megosztott másodszintű gyorsítótárral gazdálkodhat.

A magórajeltől eltekintve várhatóan a sorozat későbbiekben érkező többi tagja is hasonló paraméterekkel bír, és ugyanarra a 65 nanométeres csíkszélességű, Conroe-alapú szilíciumlapkára épül majd. A 65 wattos TDP-mutatóval rendelkező Celeron E1000-as processzorok ennek alapján minden bizonnyal kompatibilisek lesznek azokkal az alaplapokkal, melyek a jelenlegi Core 2 Duo és Pentium Dual-Core CPU-k fogadására is készek, az újdonságok megfelelő detektálásához azonban a régebbi modelleknél szükséges lehet a BIOS frissítése.

Az új Celeron processzorok mellett várhatóan továbbra is piacon maradnak a belépőszegmens felsőbb osztályába sorolt Pentium Dual-Core modellek is, melyekhez lapértesülések szerint decemberben egy újabb típus csatlakozik: ez lesz a 2,2 GHz-en járó E2200, mely kezdetben 74 dolláros nagykereskedelmi áron szerepel majd az Intel árlistáján. A kétmagos Celeronok áráról konkrét információ még nem érkezett. A termékcsalád jelenlegi modelljei a 35–50 dolláros ársávban mozognak; nem valószínű, hogy az Intel ennél drágábbra árazza az első kétmagos példányokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés