Opteronos szerverkártyát épít a HP

A HP még idén áprilisban mutatta be a ProLiant Moonshot 1500 jelzésű mikroszerverét, melynek 4,3 U magas keretébe 45 darab node építhető. Az OpenFlow szabvánnyal kompatibilis összeköttetést használó ultrasűrű szervert a vállalat az abszolút hatékonyságra és skálázhatóságra tervezte, így az alapok megléte mellett a különböző szerverkártyák beépítése után a rendszer tipikusan ideális lehet a különböző, sokat használt specializált feladatokra. Ehhez a vállalat számos szerverkártyát kínál már ma is, lefedve az eltérő igényeket, de érdekes meglátása a cégnek, hogy a Moonshot ideális lehet a hosztolt munkaasztalokhoz.


[+]

A HP erre a piacra az AMD Opteron X2150-es SoC APU-t szánja. Az érkező Moonshot szerverkártyán négy Opteron X2150-es rendszerchip dolgozik, melyek négy darab Jaguar processzormagja és 128 shader részelemből álló, GCN architektúrára épülő IGP-je elég jó alternatívát kínál egy távoli munkaasztal kiszolgálására. Mindegyik SoC négy darab 8 GB-os, azaz összesen 32 GB DDR3 szabványú, 1600 MHz-es effektív órajelű rendszermemóriát használhat, egy-egy 32 GB-os iSSD mellett. A ProLiant Moonshot 1500-as keretbe természetesen most is 45 node építhető, így összesen 180 darab Opteron X2150-es rendszerchip kerülhet a szerverbe, így 180 darab hosztolt munkaasztalra van lehetőség. Az egész szervert négy darab 1500 wattos, magas hatásfokú tápegység hajtja.


[+]

A HP szerint az Opteron X2150-et használó ProLiant Moonshot 1500-as szerver előnye, hogy a hosztolt munkaasztal teljesítménye állandó, mivel a tradicionális VDI megoldással ellentétben itt nem egy processzor és grafikus vezérlő párosán fut több távoli munkaasztal, hanem mindegyik távoli felhasználó dedikált és állandó erőforrást kap. Ez az esetek többségében hatékonyabb működést tesz lehetővé, miközben még így is 180 felhasználó szolgálható ki egy 4,3 U magas keretbe szerelt konfigurációval. Az új megoldás további előnye, hogy a 180 darab hasonló asztali konfigurációhoz képest a kiépítése 90%-kal gyorsabban megoldható, a grafikus teljesítménye hatszor jobb és a fenntarthatósága is jóval kedvezőbb.

Gary Campbell, a HP infrastruktúrák fejlesztéséért felelős technikai igazgatója szerint az aktuális szerverkártya csak a kezdet, mivel az Opteron X2150-es APU-k tipikusan alkalmasak a videók streamelésére és transzkódolására, ami a mobil eszközök térnyerésével fontos szemponttá válik. Erről viszont a HP még nem nyilatkozott bővebben, így egyelőre a hosztolt munkaasztalokhoz való szerverkártyára koncentrálnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés