A Dhyana nevű rendszerchip lesz az x86/AMD64-es szerverpiac új szereplője

A fejlesztést a Hygon végzi, amely az AMD és a THATIC, kínai piacra koncentráló vegyesvállalata.

Még a 2016-os esztendő közepén derült ki, hogy az AMD szerverekbe szánt technológiát ad Kínának. Utóbbi azért vált fontossá, mert az Egyesült Államok korábban úgy határozott, hogy nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva tiltja az Egyesült Államokban bejegyzett gyártóknak, hogy szuperszámítógépekbe való alkatrészeket szállítsanak Kínába, Pakisztánba és az Egyesült Arab Emírségekbe. Ennek kivédésére az AMD és a THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co.) létrehozta a Hygon nevű vegyesvállalatot, amellyel az AMD meg tudja kerülni ezt a jogi problémát, mivel a termékek eladását a THATIC fogja megoldani.

A vegyesvállalat első gyermeke feltűnt a Linux kernelének levelezőlistáján, amiből kiderült, hogy a Dhyana nevű, Family 18h családba sorolt, x86/AMD64-es SoC sokban hasonlít az AMD Family 17h processzoraira, vagyis lényegében a Zen architektúrára.

A leírás alapján a Dhyana SoC tesztelve lett a frissített kóddal, amelyet az AMD EPYC processzoraival is megnéztek. Igazából tényleg alig van változás, kétszáznál is kevesebb sort érint, vagyis gyakorlatilag enyhén módosított Zen magokat használhat a Dhyana.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés