IDF 2009: már működik az első 22 nm-es eljárással készülő Intel chip

Az Intel Developer Forum első napja izgalmas lehetett, ugyanis az Intel számos jövőben megjelenő processzort munkára fogott, köztük a 32 nm-es gyártástechnológián készülő, négymagos Sandy Bridge prototípusát. A termékről már korábban beszámoltunk, várhatóan az első olyan Intel processzor lesz, amelyik a teljesítményorientált kategóriában kínál integrált grafikus processzort, ami a GMA 4500 alapjaira építkezik. A jövő év őszén megjelenő központi egységről a bemutató alatt nem sok új információval szolgált a vállalat, ám a helyszínen szárnyra kapott pletykák szerint ez lesz az első LGA1155-ös tokozással érkező processzor.


22 nm-es wafer - Forrás: Engadget

Az igazán nagy újdonságot az első működő, 22 nm-es gyártástechnológiával készült lapka szolgáltatta. A 2,9 milliárd tranzisztorból felépülő logikai áramkörökkel kiegészített SRAM-on 364 millió bit információ tárolható. A beszámoló szerint a memóriacellák mérete mindössze 0,092 μm², ami a korábbi csúcstartó értékénél 30%-kal kisebb. A chip egyébként a harmadik generációs HKMG technológiára épül, ami magasabb teljesítményt és kevesebb szivárgási áramot garantál.

További érdekesség, hogy hamarosan indul az Intel Atom Developer Program, ami egy keretrendszert kínál a szoftverfejlesztőknek, hogy a netbookok és más Atom processzorra épülő termékek számára alkalmazásokat hozzanak létre és értékesítsenek. A szoftverek szélesebb körben való elterjedésének érdekében a program egyszerre több operációs rendszert és futtatási környezetet fog támogatni. Ez lehetővé teszi fejlesztők számára, hogy egyetlen kódbázissal különféle platformokat támogassanak anélkül, hogy szükség volna a kód nagymértékű átírására. Az Intel kezdeményezését az Acer és az Asus is támogatja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés