2011 elején futnak be az új generációs CPU-k

Az ISSCC alkalmával az AMD sok újdonságot árult el terveiről, míg az Intel fejlesztéseiről a gyártópartnerek szája járt el. A középpontban az új generációs processzorok voltak, melyek az információk szerint várhatóan 2011 legelején fognak startolni. A trendeknek megfelelően a Llano és a Sandy Bridge kódnevű lapkákból már az integrált grafikus processzor sem hiányzik, így a piac aktívan robog majd a rendszerszintű integráció rögös útján.


[+]

Az AMD Llano fejlesztése a vártnál jobb ütemben halad, így a HKMG kapuelektródákat használó, 32 nm-es SOI gyártástechnológiára épülő APU mintáit már az év első felében leszállítja a vállalat. A chip négy darab 3 GHz-es órajel fölött üzemeltethető, felturbózott, Phenom II szintű processzormagot tartalmaz, melyek egyenként 1 MB kapacitású másodlagos gyorsítótárat használnak. Egyetlen mag az L2 tár nélkül 35 millió tranzisztorból áll, a területe pedig 9,69 mm2. Az üzemfeszültség 0,8 és 1,3 V között lehet, így a fogyasztás 2,5 wattól 25 wattig terjedhet. Fontos, hogy az energiatakarékossági funkciók területén komoly előrelépés várható, a rendszer akár egy teljes magot is képes lekapcsolni, amennyiben az nincs kihasználva. Emellett egyre több a pletyka az úgynevezett Dynamic Speed Boost technológia megjelenéséről, mely az Intel Turbo Boost megoldásához lesz hasonló. Az elgondolás lényege, hogy a rendszer az aktív magok órajelét dinamikusan szabályozza a futtatott folyamat igényeinek megfelelően. Az AMD az Overdrive program keretében már kínál egy szoftveres megoldást erre, de a kényelem szempontjából a szolgáltatás hardveres kezelése kedvezőbb.


Kémfotó a teljes Llano lapkáról [+]

A Llano APU-ról korábban már az is kiderült, hogy a grafikus vezérlő támogatja a DirectX 11-es API-t, valamint a legfrissebb OpenCL és DirectCompute platformot. A rendszer az Evergreen generáció továbbfejlesztése. Sajnos az AMD által hivatalosan közzétett fotókon a chip aljából egy rész le lett vágva, így képtelenség megállapítani, hogy pontosan mennyi shader processzor fog dolgozni a lapkában. A látható részletek alapján hat darab shader tömöt feltételezünk, ám nem tudni, hogy ezek hány utasak. A várható tranzisztorszámból kiindulva bőven beépíthető 240, sőt akár 360 shader processzor is, így a legvalószínűbb a 40 vagy 60 utas tömbök alkalmazása egy-egy négycsatornás textúrázó blokkal. A csonka képet kiegészítve a DDR3-as memóriainterfész 128 bites lehet, azaz a processzor kétcsatornás módban kezeli a modulokat. További újdonság a PCI Express vezérlő integrálása. Az AMD a Llano esetében egy új foglalatot fog bevezetni, így semmiképp sem úszható meg az alaplapcsere.

Llano processzormag
Llano processzormag

Az munkaállomásokért felelős termékmenedzser a szerverpiacot érintő tervekről is beszámolt. Gina Longoria szerint a grafikus processzorok programozhatósága rohamosan fejlődik, így két éven belül általánossá válhat a komoly lebegőpontos számítási teljesítményt igénylő alkalmazások GPU-n való futtatása. Az NVIDIA is hasonlóan látja a helyzetet, sőt a hamarosan megjelenő Fermi architektúra már jelentős fejlesztéseket tartalmaz ebben az irányban. Az AMD a jövőbeli szerverplatformok heterogén módon való kihasználását az OpenCL felületen keresztül kívánja támogatni. Az ATI Stream SDK 2.0 jelenleg is kezeli a „sokprocesszoros” Opteron rendszereket, így egyre több számításigényes alkalmazást érdemes OpenCL-ben írni.

Az Intel is gőzerővel fejleszti a Sandy Bridge processzorát, mely a nemrég bemutatott Clarkdale-lel ellentétben teljesen integrálja a grafikus vezérlőt. A 32 nm-es gyártástechnológiával készülő lapka négy darab processzormagot tartalmaz, amelyek egyenként 256 kB-os gyorsítótárat használnak, és 8 MB-os L3 táron osztoznak. A legnagyobb újítás az új AVX (Advanced Vector eXtensions) utasításkészlet bevezetése, ami 256 bit széles négyoperandusos instrukciókat kezel. Az integrált grafikus processzor az idén bemutatkozó HD Graphics továbbfejlesztése.

SandyBridge
SandyBridge (forrás: CanardPC) [+]

Az IGP legfontosabb funkcionális újdonsága az OpenCL támogatása lesz, így az Intel komolyabban építhet a tulajdonában lévő Havok FX-re. Mivel az OpenCL képes heterogén módon kihasználni a számítógép erőforrásait, a Sandy Bridge akár a központi és a grafikus processzormagokat is bevetheti a gyorsabb feldolgozás érdekében.

Az új, LGA1155-ös foglalatba érkező Sandy Bridge az Intel Cougar Point kódnevű vezérlőhídjával lesz használható, mely támogatja majd a nemrég bemutatott SATA 3.0-s, illetve USB 3.0-s interfészeket. A pletykák szerint új architektúrára építve, 2011 második negyedévében érkeznek meg a hat- és a nyolcmagos változatok, arról azonban nincs információ, hogy ezek melyik tokozást alkalmazzák majd. Várhatóan az LGA1366 fennmarad, de a jelenleg kapható LGA1156-os foglalattal szerelt rendszerekbe nem fog új generációs processzor érkezni.

A Sandy Bridge TDP fogyasztása 65 és 95 watt között változik majd, a processzorban természetesen lesz Hyper-Threading- és Turbo Boost-támogatás is.

Az adatok alapján izgalmasan kezdődik majd a következő év, az Intel egyre nagyobb szeletet szeretne magának a grafikus processzorok piacáról, míg az AMD a legolcsóbb, belépőszintű diszkrét kártyák piacát szeretné bevenni egy processzorba integrált GPU-val. Látható, hogy a nemrég megjelent Radeon HD 5450 ehhez tökéletesen előkészíti a terepet, hiszen a rendszer a teljesítmény szempontjából nem jelent előrelépést az előző generációhoz viszonyítva, sőt az árazás tekintetében sem kedvező a helyzet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés