Hirdetés

IDF: kétmagos processzorok parádéja

A Smithfield magra épülő processzorral induló Pentium D asztali CPU-család mellett az Intel kétmagos processzorok sokaságáról adott tájékoztatást az IDF-en. Különböző fejlesztési projektekben jelenleg legalább 15 többmagos processzoron dolgoznak, s ezek közül tíz el is készül legkésőbb 2006 végéig – vázolta a vállalat terveit Patrick P. Gelsinger, az Intel elnökhelyettese.

Továbbra is a NetBurst architektúrára alapoz a második negyedévben debütáló Smithfield, amely Pentium D 820 (2,8 GHz), 830 (3 GHz) és 840 (3,2 GHz) modellszámozással jelenik meg, illetve rokona, a Hyper-Threading révén logikailag négy magot láttató dual-core Extreme Edition. A szerkezetükben a Pentium 4 leszármazottainak tekinthető magok egy-egy önálló, 1 MB kapacitású másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek.

Amint korábban hírül adtuk, az Intel a Centrino mobil platform sikerén felbuzdulva nemcsak önállóan fogja árusítani processzorait, hanem „platformosítva” is, vagyis chipsetjeivel közösen, önálló árszabással. A Pentium D a Lakeport (945G/P Express), a Pentium Extreme Edition pedig a Glenwood (955X Express) néven ismert lapkakészletekkel fog társulni. A „digitális otthon” megteremtését szolgáló első platform az Anchor Creek, az első irodai platform pedig a Lyndon névre hallgat, kisebb szerverek számára pedig a Mukilteo áll majd rendelkezésre.

A csaknem öt évvel ezelőtt bevezetett, és igen erős branddé vált Pentium 4 megnevezés feladása a kétmagos processzorok esetében arra enged következtetni, hogy az Intel bízik új termékei kedvező piaci fogadtatásában. A megahertz-hajhászás felől a dual-core chipek és más teljesítménynövelő technológiák felé forduló vállalat egyik fontos feladata most újra minél több tranzisztor minél kisebb helyre integrálásában áll, ám – amint megfigyelők rámutatnak – a 300 mm-es szilíciumszeletekre átállított gyártósorok és a kis csíkszélességű gyártástechnológiák korai bevezetése ez ügyben az Intel malmára hajtja a vizet. Az új, kétmagos processzorgenerációt viszonylag kis költséggel tudja majd gyártani a cég, nem véletlen tehát, hogy miközben Moore törvényének életképességét hangoztatja, több T betűt, azaz új, részben a teljesítményt, részben a biztonságot, részben az energiagazdálkodást javító technológiát is könnyűszerrel aktivál a friss – nemcsak kétmagos – chipekben.

A Smithfieldet a Pentium D családban az immár 65 nanométeres csíkszélességgel készülő Presler fogja követni. Ebben a két mag nem egy szilíciumlapkán foglal majd helyet, csupán a tokozás és a közös rendszerbusz fogja őket összekötni. Az L2-cache mérete magonként 2 MB-ra növekszik, ám az alapverzió – a Smithfieldhez hasonlóan – feltehetően ebben az esetben sem biztosít majd Hyper-Threadinget. A megoldás kellemes mellékhatása, hogy egyszerű lesz elkészíteni az ugyancsak 2006 első negyedévére időzített újabb egymagos processzort: a Cedar Mill (engedélyezett HT-vel) a Presler megfelezéséből fog születni.

Többször beszámoltunk már a mobil processzorok famíliájában 2005 végén bemutatkozó Yonah chipről, amely különös figyelmet érdemel, hiszen a jövő energiatakarékosabb asztali processzorai is erről a fejlesztési vonalról fognak kikerülni.

A munkaállomások és szerverek piacán otthonos Xeonok első kétmagos változata 2006 elejére várható, ezt már 65 nm-es technológiával fogják gyártani. A kétutas rendszerekbe szánt kétmagos Xeon DP-k alapjául szolgáló Dempsey prototípusa Gelsinger prezentációja során máris bizonyította működőképességét. A processzor szerverekben a Blackford kódnevű chipsettel – és nem mellékesen FB-DIMM memóriamodulokkal – kiegészítve a Bensley platform része lesz, míg munkaállomásokban a Greencreek lapkakészlettel együtt képezi a Glidewell kódnevű platform alapját. Tovább bonyolítja a helyzetet a többutas rendszerekbe szánt Xeon MP, amely Paxville kódnéven a Truland platform részeként indul versenybe az E8850 chipset oldalán. A Paxville-t még 2006-ban követi a Tulsa.

Az Itanium-vonalon az év második felében üdvözölhetjük a kétmagos Montecitót, amely az E8870 lapkakészlettel a Montvale platform munkájában tölt be vezető szerepet. Utódai, a Tukwila és a Poulsen már 65 nm-es technológiával készülnek, és 2007-ben mutatkoznak be. A Montecito kisebb, kétprocesszoros rendszerekbe szánt változata a Millington névre hallgat, követője e kategóriában a 65 nm-es Dimuna lesz.

A hozzáadott T-kre visszatérve azt emelhetjük ki, hogy valamennyi új asztali és Xeon processzor 64 bites lesz, mégpedig az AMD-től átvett EM64T-nek (alias AMD64) köszönhetően. Ez év utolsó negyedében az Intel már csak ilyen Xeonokat kíván szállítani, az asztali rendszerek esetében pedig mintegy 60 százalékos részarányra számít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés