Az AMD bemutatja kétmagos asztali processzorát

Jól értesült források szerint az AMD már a tavalyi év második felében eljuttatta közvetlen partnereinek működő kétmagos processzorainak mintáit, s a vállalat múlt heti közleményében is megerősítette, hogy januárban megkezdte az új lapkák kiszállítását. A News.com információi szerint a kétmagos Opteron processzorok tavalyi demonstrációi után ma a Toledo kódnevű kétmagos asztali CPU nyilvános bemutatkozására is sor kerül.

A két önálló, 64 bites kiterjesztéssel és SSE3 utasításkészlettel szolgáló magot egy szilíciumlapkára integráló Toledo ez év második felében jelenik meg a piacon – erősítette meg Theresa DeOnis, az AMD asztali processzorokért felelős menedzsere. Az új processzor két taszk szimultán feldolgozására képes, de többszálas futtatásra felkészített alkalmazások is profitálhatnak belőle; a gyártó a Windows XP Professional változatát ajánlja a lehetőségek kiaknázásához. DeOnis egyúttal megerősítette, hogy a processzor a jelenleg is alkalmazott (vagyis Socket 939) foglalatba fog illeszkedni, ám az órajelről és más technikai részletekről nem nyilatkozott.

Az Intel és az AMD változó kimenetelű vetélkedése ezzel újabb fordulatához érkezett, hiszen az Intel a tervek szerint már a második negyedévben kihozza Smithfield kódnevű dual-core processzorát, amivel megelőzi ugyan az AMD-t, ám kérdés, sikerül-e leküzdenie a piac tartózkodását, hiszen 2006-ban már a 65 nm-es technológiával gyártott, s feltehetően kisebb fogyasztású Cedar Mill is bemutatkozik. Az asztali CPU-k piacán jelentős vásárlóerőt képviselő játékosok számára az Intel idén egy olyan kétmagos lapkát is bevezet, amely a Hyper-Threadinget is támogatja, vagyis logikailag összesen négy processzort tud kezelni az operációs rendszer. DeOnis szerint erre egyelőre semmi szükség, hiszen a legtöbb mai játék nem többszálas, így hasonló termék nem is várható az AMD-től 2006 előtt.

A noteszgépek terén megintcsak az Intel van egy hosszal előrébb, hiszen már működő rendszerekben demonstrálták a Yonah képességeit, miközben a konkurens egyelőre csak a mobil használatra túl nagy fogyasztású Toledót tudja felkínálni erre a célra. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy a Yonah a Napa platform részeként csak 2006-ban jelenik meg a piacon, márpedig addig az AMD-nek is van ideje alternatív megoldások fejlesztésére. Emellett az AMD 2005 közepén már kétmagos Opteron szerverprocesszorokkal is szolgálhat, míg hasonló Xeonokra 2006-ig kell várni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés