Hirdetés

IDF: Középpontban az új generáció

Tegnap kezdetét vette az Intel Developer Forum, melynek főszereplője az év folyamán a mobil, az asztali és a szerverprocesszorokban egyaránt felbukkanó új mikroarchitektúra, amely hivatalosan az Intel Core nevet kapta. A NetBurst szemléletével végleg szakító, ám a Banias–Dothan–Yonah fejlődési vonalhoz képest is több újdonsággal szolgáló dizájn az eddigi megoldásokhoz képest hatékonyabban fog működni. Összehasonlításként néhány adat is elhangzott. Az asztali PC-kbe szánt Conroe kódnevű processzor egy ugyancsak 65 nm-es csíkszélességű Pentium D 950-nél 40 százalékkal fogyaszt majd kevesebbet, miközben számítási kapacitása 40 százalékkal lesz nagyobb. A szerverekbe való Woodcrest fogyasztása 35 százalékkal lehet kevesebb, számítási teljesítménye pedig 80 százalékkal lehet több, mint egy 2,8 GHz-es Paxville DP processzornak. A legnehezebb a noteszgépekbe való CPU mutatóinak javítása, de a Merom így is mintegy 20 százalékkal lesz gyorsabb egy T osztályú Core Duónál – nagyjából azonos energiaigény mellett.


Justin Rattner: az új architektúra nagyobb processzorsűrűségű, ugyanakkor
kisebb fogyasztású, könnyebben hűthető szerverparkok telepítésére ad módot

A hatékony működés feltétele a két – és a későbbiekben még tovább gyarapodó – processzormag egyenletes kihasználása, ezért nem meglepő, hogy az IDF egyik üzenete a fejlesztők felé éppen a többszálú programok írására vonatkozik. Justin Rattner, az Intel technológiai vezérigazgatója a Core mikroarchitektúra főbb jellegzetességeiről is beszélt. A magok egy ütemben legfeljebb négy utasítást hajthatnak végre, a számoláshoz 14 lépcsőből álló futószalagokat alkalmaznak. A micro-op fusion funkció, mely több alacsonyszintű műveletet olvaszt össze egy műveletté, eddig is az Intel processzorok része volt, emellé azonban most a macro-op fusion kerül, mely magasabbrendű x86-utasításokon végzi el ugyanezt.

A Core processzorok – a Yonah-hoz hasonlóan – megosztott másodszintű gyorsítótárat alkalmaznak, mely teljes egészében az egyik mag rendelkezésére áll, ha a másik munka hiányában felfüggeszti tevékenységét. Mindhárom szegmensben fejlettebb energiagazdálkodást vezetnek be, így az éppen nem használt áramkörök egymástól függetlenül ki- és bekapcsolhatók lesznek a processzoron belül. A rendszermemória felé utat biztosító interfész késleltetéseinek csökkentésére és sávszélességének hatékonyabb kihasználására is kidolgoztak egy módszert, a multimédiás anyagok feldolgozását pedig az SSE, SSE2, SSE3 utasításokat egyetlen órajel alatt végrehajtó, 128 bites precizitású egységek teszik gyorsabbá.

Az üzleti célú platformokkal és szerverekkel kapcsolatos újdonságokról Pat Gelsinger számolt be, aki elmondta, hogy a Conroe 2006 második felében az Intel – Averill kódnevű – Professional Business Platformjának is része lesz, amely a Broadwater chipsettel együtt biztosítja a virtualizációs technológiát és a vállalati környezetben különösen fontos távmenedzsment (Intel Active Management Technology, IAMT) szolgáltatást. A kétprocesszoros szerverek és munkaállomások piacára idén három lapka érkezik. A Yonah szerverekbe szánt, Sossaman kódnevű változatát már a jövő héttől szállítják; kis fogyasztásából kifolyólag ez elsősorban blade szerverekbe, tároló- és telekommunikációs eszközökbe fog kerülni. A Dempsey CPU – és vele együtt a Bensley platform – a várakozások szerint több ponton jelentősen javít a Xeon tulajdonságain, bár igazi megoldást majd csak a harmadik negyedévben érkező Woodcrest kódnevű processzor fog hozni, melynek alapjait ugyancsak a Bensley képezi.


Pat Gelsinger a jelen és a jövő processzorainak tablójával [+]

Az IDF egyik epizódszerepére a Clovertown kódnévre hallgató négymagos szerverprocesszort is felkérték, mely – immár nem első ízben – működő rendszerben mutatkozott, és egy villanásra feltűnt asztali PC-kbe szánt testvére, a Kentsfield is. Ezek egy pár kétmagos szilíciumlapkát hordoznak közös tokozásban, másodszintű gyorsítótáruk mérete 4 MB; várhatóan 2007 elején kerülnek piacra.

Gelsinger szólt a virtualizáció következő lépcsőfokáról is; a Virtualization Technology for Directed I/O (Intel VT-d) már nemcsak a CPU erőforrásainak rugalmasabb megosztását fogja lehetővé tenni, hanem arra is lehetőséget ad, hogy különböző perifériákat rendeljünk egyes virtuális gépekhez. A technológia támogatásáról a Microsoft és a VMware képviselői is biztosították a jelenlévőket. Az Intel bejelentette, hogy a LaGrande Technology (LT) néven ismert biztonsági szolgáltatás előzetes specifikációi is elérhetők immár a fejlesztőközösség számára. Az LT már ebben az évben megjelenik a hardverben, elsőként az Averill üzleti platformon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés