Hirdetés

Idővel belassulnak az SSD meghajtók?

A PC Perspective egy érdekes teszttel lepte meg a világot. A hardverekkel foglalkozó angol nyelvű portál elemezte az Intel X25-M-et. A szerkesztők arra próbáltak fényt deríteni, hogy a hosszú távú használat milyen hatással van az SSD meghajtó teljesítményére. A kapott eredmények érdekesek és lehangolóak is egyben.


Egy új meghajtó teljesítménye. NCQ bekapcsolva.


Egy új meghajtó teljesítménye. NCQ kikapcsolva.

A fenti két kép a frissen vásárolt SSD eredményeit prezentálja NCQ-val és anélkül. Az NCQ, azaz a Native Command Queuing kifejezés a merevlemezeknél ismert. Segítségével – amennyiben a HDD, a vezérlő és a meghajtóprogram is támogatja – a merevlemez oly módon képes újrarendezni a vezérlő által küldött parancsokat, hogy a meghajtó teljesítménye megnő. Ez a különböző fejpozicionálási késleltetések csökkenésének és a művelethatékonyság megnövekedésének köszönhető. Az SSD esetében az elvek hasonlóak, de a működés eltérő. Az Intel X25-M tízcsatornás vezérlője az NCQ-t arra használja, hogy az SSD meghajtó folyamatosan munka alatt legyen. Erre azért van szükség, mert a NAND flashchipek elérése nagyon gyors, így amikor a processzor egy időigényes feladaton dolgozik, az NCQ biztosítja, hogy a meghajtó – a kiadott parancsok következtében – megfelelő ideig el lesz foglalva.


A meghajtó teljesítménye komoly terhelés után.

A teszt kezdetét követően a meghajtó komoly használatnak lett kitéve. A fentebb prezentált kép szerint ez nagyon negatívan hatott a teljesítményére. Természetesen a továbbiakban az eredeti sebesség visszaállítása volt a cél, ehhez sajnos a HDDErase programra volt szükség, ami tulajdonképpen törli az összes adatot a készülékről. Az alábbi kép viszont bizonyíték arra, hogy a teljesítmény ezután javult.


A meghajtó teljesítménye a HDDErase használata után. NCQ kikapcsolva.

Az SSD meghajtó eredeti tartalmát egy képfájlba mentették, amit rögtön visszaírtak termékre. Ettől a teljesítmény ismét visszaesett, igaz nem drasztikus mértékben.


A meghajtó teljesítménye, a képfájl visszaírása után.

Természetesen az Intel is kommentálta a tesztet. A vállalat szóvivője kiemelte, hogy nem akarja az oldalt minősíteni, de a leírtak nem fedik a valóságot. Ennek ellenére egy teljes csapat teszteli az ominózus terméket. Az óriásvállalat közleménye szerint természetes, hogy az aktív használat negatívan hat a teljesítményre, de a PC Perspective által mért értékek egyszerűen elképzelhetetlenek. Mindemellett azt is kiemelték a kékek, hogy a szintetikus terhelés közel sem tükrözi a valós használatot, így jelenleg nem tudnak beszámolni ismert hibáról az X25-M típusú SSD meghajtókkal kapcsolatban.

Véleményünk szerint semmi értelme valótlan eredményeket publikálni egy neves weboldal hasábjain, így alapvetően érdemes abból kiindulni, hogy a linkelt teszt fedi a valóságot. Arról nincs konkrét leírás, hogy mi okozza a teljesítménycsökkenést, így egyelőre csak találgatni lehet. Az sem elképzelhetetlen, hogy több SSD meghajtó is hasonló problémákkal küzd. A PC Perspective ígérete szerint a közeljövőben több SSD készüléket megvizsgálnak, ami jó összehasonlítási alapot teremt majd. Az Intel is jelezte a világ felé, hogy amint újdonsággal tudnak beszámolni az esetről, hivatalos közlemény formájában publikálják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés