IFA 2014: az Asus Zenbook UX305 a világ legvékonyabb QHD+ notebookja

Ismét egy nagyon komoly notebookot villantott az Asus. A Zenbook család UX305-ös tagját úgy hirdetik, hogy a világ legvékonyabb 13,3 hüvelykes, QHD+ képernyőjű Ultrabookja. Eléggé specifikus ez a definíció ahhoz, hogy kevés konkurenssel kelljen megbirkózni – tán két-három QHD+ kijelzős alternatívája van – a masszív marketing mögött viszont egy tényleg érdekes laptopot találunk.


[+]

Az UX305 a korábbi Zenbookok vonalvezetését viszi tovább, aki nagyon akarja, ráfoghatja, hogy MacBook Air klón, de teljesen fölösleges ezt feszegetni, csinos és kész. A 13,3 hüvelykes készülék 12,3 milliméteres vastagság tényleg brutális, akárcsak 1,2 kilogrammos tömeg, amiben tisztességes méretű, 45 wattórás akkumulátor is van tíz órát meghaladó üzemidő ígéretével. Az IPS paneles képernyő 3200x1800 pixeles felbontása is nagyon komoly érték, emellett 1920x1200 pixellel is kapható lesz, aminek ugyan ma már nem sok reklámértéke van, de szerintünk sokkal jobban illik a 13,3 hüvelykes mérethez és a mai Windowsok magas felbontást kezelő képességeihez.

Akcióban a vadiúj Core 5Y10 processzor
Akcióban a vadiúj Core 5Y10 processzor [+]

A legérdekesebb paraméter pedig a felhasznált processzor típusa. A Zenbook UX305-ban először láttuk működés közben az Intel frissen bemutatott Core M processzorát. A kiállított példányban a kétmagos, négyszálas Core 5Y10 lapka dolgozott, melynek alapórajele mindössze 0,80 GHz, de szükség esetén 2,00 GHz-ig fel tud pörögni. A friss HD Graphics 5300 grafikus alrendszer található benne, TDP fogyasztási értéke pedig mindössze 4,5 watt, sőt akár 4 wattra is visszafogható. Bár a zsanér tövében szellőzőnyílást fedeztünk fel, nem kizárt, hogy passzív hűtéses változat is érkezik majd a Zenbook UX305-ből. Sajnos egyelőre még nem tudjuk, mikor és milyen árok kerül forgalomba az Asus újdonsága.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés