IFA 2014: az általunk ismert Panasonic már a múlt

Két-három évvel ezelőtt egy Panasonic sajtóesemény úgy nézett ki Berlinben az IFA-n, hogy az előadók negyedórán keresztül beszélnek a plazma technológia zsenialitásáról, majd egy rövidebb etapban kitérnek az LCD televíziókra is, jelezve, hogy abban az üzletágban is otthon vannak. Ezt követően szóba kerültek volna az otthoni audioeszközök, kamkorderek, illetve persze a Lumix fényképezőgépek. Ehhez képest 2014-ben ott tartunk, hogy a tévéket elintézték alig néhány mondattal, a Lumix-ról szó sem esett, és egyetlen félprofesszionális termékkel le is tudták a kamera szekciót.


[+]

És mi volt helyette? A Panasonic új világa. Ahogy az Laurent Abadie, a Panasonic európai részlegének vezetőjének előadásából kiderült, a vállalat jelenleg épp próbálja újjáépíteni saját magát. Ez pedig azt jelenti, hogy kiemelten fókuszálnak olyan szegmensekre, amelyekre korábban kevesebb figyelmet fordítottak. A konszern életében jelenleg olyan iparágak kapnak központi szerepet, mint a különféle energiagazdálkodással, digitális otthonnal vagy közlekedéssel kapcsolatos technológiák fejlesztése és gyártása. Szimbolikus, hogy egy korábban tévégyárként üzemelő ingatlanon, Fujisawában hoztak létre egy olyan komplex kutatólaboratóriumot, amely mára egy kísérleti "smart" várossá vált. Itt dolgozzák ki a különféle új eljárásokat, termékeket például az olyan akkumulátorokat, amelyeket elektromos autókba, kerékpárokba építenek, valamint az olyan állomásokat, ahol ezeket lehet egyszerűen feltölteni.

Panasonic - Fujisawa
Panasonic - Fujisawa [+]

De itt építettek fel olyan különleges, napelemes házakat is, ahol a "digitális otthon" koncepción dolgoznak. Ezekben egy központi egység, illetve természetesen mobil eszközök, és az ezekhez tartozó alkalmazások segítségével vezérelhető minden egyes háztartási elektronikai készülék a bejárati ajtó zárjától, a biztonsági kamerákon, hűtőszekrényen, lámpatesteken, légkondicionáló berendezéseken át egészen a szórakoztatóelektronikai berendezésekig. Ezen kívül a Panasonic belekezdett egy komoly gépjármű-technológiai projektbe is. A céljuk olyan okos autók megalkotása, amelyek képesek elkerülni az ütközéseket, betartani a szabályokat, megállni a piros lámpánál, átengedni a gyalogosokat a zebrán, azaz amelyek idővel képessé válnak a teljesen automatizált közlekedésre. Állítólag már komoly eredményeket sikerült elérniük ezen a téren még a sötétben történő tesztfutamok során is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés