Apró Panasonic akkumulátorok a hordható eszközökhöz

Lassan ugyan, de egyre nagyobb teret hódítanak a különféle "okos" hordható eszközök még annak ellenére is, hogy a piacon lévő termékek nem tökéletes mivoltukról híresek, de már látszik, hogy egy új kor küszöbén állunk. A terület, ami feltétlenül javításra, fejlesztésre szorul, nem más mint a tápellátás; a rendelkezésre álló erősen korlátozott méret és a tömeglimit megköti a fejlesztők kezét a használható akkuk terén, akárcsak a rendelkezésre álló akkumulátorok, amelyek miatt viszont egyéb paraméterek terén kell kompromisszumokat hozni. Nyilvánvalóan a különféle vállalatok laborjai minden erejüket latba véve kísérleteznek, hogy szintet lépjenek a kisméretű eszközök energiaellátása terén és akár többnapos üzemidőt biztosítsanak hordható kütyüiknek.

Úgy tűnik, a Panasonic talált valamit ezen a téren, amit 2015-ben sorozatgyártásba is küld. A CG-320 néven bemutatott, 3,5 milliméter átmérőjű hengeres akkumulátor mindössze ~20 milliméter hosszú, kapacitása pedig 13 mAh, 3,75 voltos kapocsfeszültsége pedig a különféle vezeték nélküli funkciók (BT, NFC) ellátására is elegendő. Ezzel nem vetekedhet a komolyabb mobil- és tabletakkumulátorokkal (hogy a komolyabb eszközöket ne is említsük), de közleményük szerint a méretkategóriájában, ami egészen pontosan 1/20-a az AAA-méretű akkuknak, ez a legnagyobb kapacitással rendelkező akku jelenleg.

 

Ráadásul a rozsdamentes acél házba bújtatott mindössze 0,6 grammot nyomó megoldásból készül már a 30 és az 50 mAh-s változat is, ami akár komolyabb üzemidőre is elegendő lehet azoknál az eszközöknél, ahol nem kell energiazabáló kijelzők táplálásáról gondoskodni.

Mindazonáltal a nagyobb kapacitású CG-425 (30 mAh) és CG-435 (50mAh) mérete és tömege is nagyobb lesz: az előzetes tervek szerint az átmérő 4,5 milliméterre nő, a hossz pedig rendre 25 és 35 milliméterre nyúlik, míg a tömeg 1 és 1,4 gramm körül alakul. Ez viszont még a jövő zenéje, a CG-320 sorozatgyártása és szállítása viszont 2015 februárjában biztosan megkezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés