Hirdetés

Sok Atommal készül a jövőre az Intel

Az Intel régóta az ultramobil eszközök piacán való áttörésre vár, de egyelőre bármilyen termékkel álltak elő a nagy gyártók többségét az hidegen hagyta. Helyette az Androidos eszközökbe zömében ARM-os rendszerchipek kerülnek a legkülönfélébb cégektől. A vállalat 2014-ben egy új rohamot indít a lehetséges partnerek meggyőzésére, így minden eddiginél több Atomot fejlesztenek. Ha ez nem lesz elég az áttöréshez, akkor máshol kell keresni a probléma forrását, de egyelőre ezzel nem érdemes foglalkozni.

Az okostelefonok és az olcsóbb androidos tabletek piacán jelenleg a Clover Trail+ platform érhető el, de ezt az év első felében leváltja a Merrifield platform. Ez a Tangier kódnevű, 22 nm-es gyártástechnológiára épülő rendszerchipet használja, ami Silvermont architektúrára épülő processzormagokat kap, de az IGP esetében az Intel nem tér át saját fejlesztésű megoldásra, így az Imagination PowerVR G6000 sorozatból választanak egy új verziójú fejlesztést.

A Merrifield mellé azonban érkezik a Moorefield platform is nagyjából fél évvel később. Ennek alapja az Anniedale kódnevű SoC, ami már négy darab Silvermont architektúrára épülő processzormagot rejt. A pletykák szerint emellé az Intel megpróbálkozik egy saját fejlesztésű IGP-vel, ami a Gen7+ architektúrára alapoz, de ez nem megerősített információ. Stratégiailag fontos tényező, hogy az Android a célpiac, és ezen az operációs rendszeren az Imagination megoldásainak támogatása igen jó, így nagyon kockázatos egy olyan IGP-t hozni ennek a helyére, aminek a támogatásában még nem érdekeltek a fejlesztők. Mindenesetre valahol el kell kezdeni, így a Merrifield és a Moorefield platform egymás mellett kiegészíthetik egymást, hiszen utóbbiban egy újnak tekinthető IGP dolgozik, míg az előbbiben egy széleskörűen támogatott, és nem mellesleg szintén újnak tekinthető, de nem Intel által fejlesztett megoldás számolja a grafikát.

A tabletekre áttérve a Bay Trail leváltója a Cherry Trail platform lesz, ami Cherryview kódvenű rendszerchipet használja. Utóbbi már 14 nm-es gyártástechnológiára épül és négy darab Airmont architektúrára alapozó processzormagot használ egy Gen8 architektúrájú IGP-vel kiegészítve. Utóbbiban 16 darab feldolgozó lesz, de ezek nem éppen olyan felépítésűek, mint az aktuális megoldások, így a szám szerinti direkt összehasonlítás most nem lehetséges. Az IGP egyébként támogatja a DirectX 11.1-et, az OpenGL 4.2-t és az OpenGL ES 3.0-t. Ez lényeges előrelépés a Bay Trail platformhoz képest, mivel előbbi rendszer rendre DirectX 11-et, OpenGL 3.2-t és OpenGL ES 2.0-t támogat, bár kétségtelen tény, hogy ez inkább szoftveres korlátozás, mivel az OpenGL 4.2-es, illetve az OpenGL ES 3.0-s API támogatása menne a Gen7+ architektúrára épülő IGP-nek is, de a vállalat ezeket inkább az új platformra tartogatja.

2015-re is készül már az Intel, amikor is a Broxton kódnevű SoC érkezik. Erről keveset tudni, így lényegében csak annyi információ áll rendelkezésre, hogy marad a 14 nm-es gyártástechnológia, de az Airmont magokat a Goldmont variánsok váltják. Természetesen más újítások is lehetségesek csak erről még nincs elég adat.

Nagyon érdekes még a SoFIA kódnevű SoC, ami integrált 3G-s modemet is tartalmaz. Ennek a fejlesztésnek a pikantériája, hogy nem az Intel gyáraiban készül, hanem egy bérgyártónál, amit elsősorban az magyarázhat, hogy a belépőszintet próbálja megcélozni a vállalat. A SoFIA rendszerchipnek 2015-ben lesz egy felújított, integrált LTE modemmel rendelkező változata is, aminek a legyártásáért szintén egy meg nem nevezett bérgyártó felel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés