Hirdetés

Más lábkiosztást használ a Coffee Lake a korábbi generációkhoz képest

Dacára az ismerős tokozásnak, ez lehetetlenné teszi a működést a korábbi lapokban.

Az Intel az elmúlt héten leplezte le az asztali Coffee Lake generációt, amely a pozitívumok mellett hozott egy olyan negatívumot is, hogy dacára az LGA1151-es tokozásnak, új alaplapokat igényel a működéshez. Ráadásul a Z370-es vezérlőhíd nem igazán változott a Z270-hez képest, vagyis joggal kérdezhetik a felhasználók, hogy ennek mi értelme volt, de egy nemrég publikussá tett dokumentum megmagyaráz mindent.

Látszólag az LGA1151-es foglalat nem változott, ez azonban tényleg csak a látszat, ugyanis az 1151 tű máshogy van bekötve. Többek között a Kaby Lake lapkához képest a Coffee Lake 14-gyel több VSS (földelés) és 18-cal több VCC (energia) bekötést használ, viszont 46-ról 25-re csökkent az RSVD, vagyis a későbbi funkciókra fenntartott tűk száma.

A Coffee Lake lábkiosztása három részbe vágvaA Coffee Lake lábkiosztása három részbe vágvaA Coffee Lake lábkiosztása három részbe vágva
A Coffee Lake lábkiosztása három részbe vágva [+]

Hivatalosan egyébként az Intel arra kérte az alaplapgyártókat, hogy akármilyen is az alaplap, mindenképpen az LGA1151-es jelölést használják. Ez azért gond, mert nyilvánvalóan van különbség a két foglalat között, a bekötések megegyező száma ellenére. Bár az alaplapgyártók a kérvénynek eleget tesznek, de nem hivatalos formában a Z370-es alaplapokhoz az LGA1151v2 jelzést használják, ami felhívja a figyelmet a különbségre. Ebből valószínűleg túl nagy gond végül nem lesz, mivel az értékesítési csatornákon keresztül felkészítik a kereskedőket, hogy mely termékek milyen processzorral kompatibilisek.

Technikailag egyébként megoldható lenne a Coffee Lake működése a korábbi alaplapokban is, ugyanakkor kizárólag egy korlátozott módban, vagyis a processzor a specifikációk nagy részét nem tudná teljesíteni. Ez konkrétan alacsonyabb működési órajeleket jelentene. Ugyanígy megoldható lenne a Kaby Lake működése is a Z370-es alaplapokban, viszont komoly többletmunkát róna az alaplapgyártókra egy megfelelő konfiguráció kialakítása, amit nem sok értelme van felvállalni, ezért a legtöbb gyártó – jelen formában gyakorlatilag mindenki – inkább kijelenti a támogatás hiányát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés