Hirdetés

Az új chipkészletekről árulkodik az Intel kiszivárgott útiterve

Ha pletykáról van szó, a kivételesen jó (és általában hiteles) forrásokkal rendelkező DonanimHaberre mindig lehet számítani. A most kezükbe került dokumentum az idei és jövő évben megjelenő Intel Desktop Board alaplap sorozat útitervét tartalmazza, melyeket a gyártó elsősorban a végfelhasználóknak szán, nem pedig OEM partnereinek.

Az idei év végén kívánják piacra dobni a Sandy Bridge-E processzorokhoz használható két Extreme szériába tartozó LGA2011-es alaplapot DX79SI és DX79TO jelzéssel. Szintén még az idei évben várható az Innovation sorozatba tartozó Marshalltown kódnevű thin Mini-ITX méretű fejlesztés, ami valamilyen Intel Atom alapú megoldás takar, és várhatóan a D2700 és D2500 leváltására szakosodik. Ez a szabvány lesz egyébként alkalmazva az LCD-PC-kben, vagy más néven az egybegépekben is, és a korábbi híreknek megfelelően sajnos teljes mértékben megakadályozza a dedikált GPU-k beépítését.


(forrás: DonanimHaber.com) [+]

Sokkal érdekesebb információkat hordoz viszont a jövő év első félévére vonatkozó oszlop, ekkora várható ugyanis a 22 nm-es Ivy Bridge processzor, ami LGA1155 foglalatba illeszkedik, tehát lábkompatibilis lesz a Sandy Bridge CPU-kkal és azok alaplapjaival, így a P67, a H67 és a Z68 jelzésű chipkészlet köré épített fejlesztésekkel. Ekkor jelenhetnek meg az új chipkészlet is, amiről korábban már hallható volt egy-két pletyka. A Z77 Express néven emlegetett chipnek lesz egy otthoni (tuningtól megfosztott) H77 Classic jelzésű, illetve Executive (vPRO kompatibilis) vállalati szériába tartozó Q77 névvel ellátott variánsai is.

A Z77-tel kapcsolatosan még érdemes annyit megjegyezni, hogy a táblázatban az Extreme és a Media sorozatban egyaránt felbukkan ez a chipkészlet, ami valószínűleg azt jelenti, hogy az előbbi lesz az, amelyiken nem lesz VGA kivezetés a CPU-ba integrált GPU számára, míg utóbbiról ezek sem fognak hiányozni. Szintén a táblázatban, de csak egy helyen felfedezhető a Z75 is, viszont a korábbi hírünkben felbukkanó Q75 és B75 chipkészleteknek egyelőre nyoma sincs.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés