Részletes, szervereket érintő útiterv az Inteltől

Az Intel az év végén indítja útjára a Sandy Bridge alapjaira építkező szerverplatformját, mely Romley kódnévre hallgat. A platform képességeiről már az év elején írtunk, és azóta túl sok új adat nem derült ki, de a megjelenés már nincs messze. Ezzel egyetemben kiszivárgott egy részletes útiterv az Intel szerverpiacot érintő terveiről, mely a következő generációs platformokat taglalja.

A Romley platform után az Ivy Bridge processzorai kerülnek bevetésre, melyek az architektúra alapját tekintve a Sandy Bridge-re épülnek, ám a gyártástechnológia 22 nm-es lesz. Az útiterv szerint ezek a termékek 2012 végén kerülnek bevezetésre. A Haswell generáció már nagyobb frissítést jelent, és 2014 tavasz körül érkezik, majd ezt a tervek szerint 2015 közepén váltja a 14 nm-en készülő Rockwell. A Haswell architektúráról már egy ideje tudjuk, hogy új utasításkészletet vezet be, és az Intel történelmében először megjelenik az FMA utasítás támogatása, ami pontosabb eredményt ad a számítások elvégzésekor, így a HPC szerverek piacán komoly előrelépést jelent majd.


[+]

A Skylake architektúra 2016 második felében mutatkozik be, ám túl sok adatot még nem lehet tudni róla. A korábbi pletykák szerint a Larrabee, vagy újabb nevén MIC projekt itt kerülhet majd bevezetésre, azaz ez lenne az első olyan processzor, ami a főmagok mellett számos vektormagot rejt. Az utolsó jegyzett platform a Skymont kódnévre hallgat, és 2017 végén futhat be, előreláthatólag a 10 nm-es eljárást használva.

Természetesen a teljes útiterv a szerverek szemszögéből vizsgálja a terveket, így az asztali vagy mobil termékek hamarabb is megérkezhetnek az egyes architektúrákra. Ez főleg annak köszönhető, hogy a szerverpiaci követelmények a processzor által tartalmazott hibák esetében sokkal szigorúbbak. Az asztali és a mobil piacon tartalmazhat (és általában tartalmaz is) olyan problémát a termék, amivel még eladható, de ez a szerverek esetében már súlyosnak nyilvánulhat, így hardveresen kell javítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés