Hirdetés

Kiderült, mit tud az Intel Goldmont processzormagja

Az Apollo Lake platform által használt processzormag egy alapvető ráncfelvárrás az elődhöz képest.

Az Intel nemrég jelentette be az Apollo Lake platform elérhetőségét, amelyről természetesen írtunk is egy hírt. A rendszer felépítése nagyjából ismerhető, így az sem titok, hogy az új, 14 nm-es node-on készülő lapka két darab processzormodult használ, ami felfogható úgy, hogy négy darab processzormag van beépítve. Az Intelnél azonban eddig csak annyit árultak el, hogy ezek a Goldmont kódnevű processzormagok a Silvermont mag továbbfejlesztései, de a szaftos részletekbe már nem mentek bele.

Baj ezzel nincs, hiszen minden cégnek joga van eldönteni, hogy egy adott termékről mennyi információt árul el, ugyanakkor idővel az eltitkolt információk úgyis kiderülnek, ahogy az történt most is. Frissültek ugyanis a vállalat szoftverfejlesztőknek szóló dokumentációi, amelyek már részletezik, hogy a Goldmont miben tér el a korábban általunk is részlegezett Silvermont magtól.


[+]

A legfontosabb változás, hogy a Goldmont kettő helyett három dekódoló egységgel rendelkezik, továbbá ciklusonként 16 helyett maximum 20 bájtot képes dekódolni. Mindemellett független fetch és Icache futószalagot használ, szemben a korábbi fejlesztés összevont konstrukciójával. A változás hatására az új magban végrehajtható egy load és egy store is ciklusonként, ami szintén előrelépés, mivel a Silvermont mag egy ciklus alatt csak az egyikre volt képes. A Goldmont mag további extrája, hogy már a címgenerálás is out of order logikával történik, szemben a Silvermont mag in order modelljével.

A Goldmont magba bekerült a nagy lapok támogatása, aminek igazából a szerverpiacon van haszna, illetve újítás egy 16 kB-os elődekódoló L2 gyorsítótár is, ami teljesen hiányzik a Silvermont magból. Negatív változás, hogy a hibás elágazásbecslés büntetése 12 ciklusra nőt a korábbi 10-ről, de a fenti előnyökkel ez belefér.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés