Intel McKinley az ISSCC-n!

"A McKinley, azaz az Intel és a HP által közösen fejlesztett 64 bites Itanium (kódnevén: Merced) utódja tavaly február óta létezik mintapéldányok formájában, és durván 4 hónap múlva - elvileg - tömegtermelésbe kerül" - nyilatkozta John Crawford, a McKinley-csoport (ügy)vezetője.

A McKinley továbbra is 0.18 mikronos eljárással készül, 221 millió tranzisztorból áll (!!!), 1 GHz-en működik (szemben az Itanium 800 MHz-ével), és 32 KB L1, 256 KB L2, valamint 3 MB L3-as cache-sel rendelkezik (mindhárom a processzorba van integrálva!).

A McKinley rendszerbusza (az Itaniumhoz képest) 64 bit szélességről 128 bitre emelkedik, valamint 266 MHz helyett 400 MHz-en működik. Így a sávszélesség 2.1 GB/sec-ről 6.4 GB/sec-re nő! Crawford szerint további komoly fegyvertény, hogy az L1-es cache mindössze 1 ciklusnyi késleltetéssel bír, míg az L3-as cache átlagos találati arányát is sikerült 70%-ről 85%-ra feltornászni. Összességében azt várják, hogy a McKinley durván másfél-kétszer olyan gyors lesz, mint az Itanium. És hogy ez mire elég? Kiderül...

Az alábbi diagramon részletesen fel vannak tüntetve a lényeges architekturális különbségek:

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés