Végre jönnek az Optane DIMM-ek

Legalábbis papíron, a gyakorlatban majd csak jövőre.

Az Intel háza táján régóta beszélnek már az olyan DIMM modulokról, amelyek nem felejtő Optane lapkákra építenek. Az Apache Pass kódnevű fejlesztése megszülése azonban rendkívül nehezen megy, de lassan azért eljut oda a cég, hogy realitássá váljanak, ugyanis a nemrég lezajlott Persistent Memory rendezvények ezek is szóba kerültek, ráadásul olyan formában, hogy már a mintákat is szállítja az Intel.

Az Apache Pass kódnevű, de végül Optane DC Persistent Memory néven érkező DIMM modulok 128, 256 és 512 GB-os kapacitással lesznek elérhetők, és a DDR4-es memóriacsatolókba helyezhetők. A legnagyobb opciót mutatta meg az Intel, amely tíz darab 3D XPoint memóriát használ, amelyekben egyenként négy darab 128 gigabites lapka található. Így ugye 640 GB-os kapacitás jön ki, de a nem elérhető tárhely a hibakorrekcióra van fenntartva.


[+]

Az Intel a teljesítményről, a fogyasztásról, illetve a terhelhetőségről nem beszélt, annyi kiderült, hogy az érkező Xeon generáció, egyes lapkáival lesznek használhatók az új Optane DC Persistent Memory modulok, amelyek mintáit már szállítja a vállalat, és az év végére már ténylegesen is rendelhetők lesznek, de csakis a kiemelt ügyfelek számára. A többség a következő évben tud hozzájutni az újdonságokhoz, vélhetően akkorra már nem lesz gond a Cascade Lake lapkára épülő, megfelelő Xeonok beszerzése sem.

A vállalat a szoftverpartnereknek egy külön hardveres alapot biztosít, hogy optimalizálni tudják az alkalmazásokat az újszerű konfigurációra. Ez 192 GB-nyi DDR4 memóriát és 1 TB-nyi Optane DC Persistent Memory modult tartalmaz, ugyanis fontos, hogy az Optane igazából nem lesz olyan gyors, mint a DDR4, tehát az optimális működéshez hagyományos, felejtő memóriára még mindig szükség lesz, viszont az új rendszer biztosíthatja a kapacitást. Ez például a Xeon sorozatnak fontos, mert a konkurensekhez képest eleve kevesebb DDR4-es rendszermemóriát támogatnak a CPU-k, a legtöbb modell csupán 768 GB-ot, miközben az AMD és a Cavium hasonló kategóriába szánt megoldásai a 2 TB-nyi DDR4-es konfigurációval is megbirkóznak.

Azt nehéz megmondani, hogy mire viszi majd az Optane DC Persistent Memory. Természetesen sok függ majd a most még titkolt részletektől, azaz a terhelhetőségtől, a teljesítménytől, illetve eléggé lényeges tényező a fogyasztás is. A legelsővel valószínűleg nem lesz gond, az igazi kérdés a tempó és az energiaigény, ezekre azonban csak később lesz válasz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés