Kiderült maximum mennyi memóriát támogat a következő skálázható Xeon sorozat

Az Intel az alapdizájn hátrányait nem szűrte ki, de az Optane DIMM-ek segítenek a probléma kezelésében.

Az aktuális skálázható Xeon sorozat egyik gyenge pontjának számít, hogy a konkurens megoldásokhoz képest kevés rendszermemóriát tud támogatni egy processzor. A legtöbb modell csupán 768 GB-nyi kapacitást kezel, pár M-es verzió esetében van lehetőség 1,5 TB-ra, ennek viszont cirka 3000 dolláros a prémiuma a CPU vételárát tekintetében. Ezzel szemben a konkurens AMD, IBM és Cavium, hasonló kategóriába szánt megoldásai 2 TB-nyi DDR4-es konfigurációval is megbirkóznak, ráadásul felár nélkül.

Bár magán az alapdizájnon a következő skálázható Xeon sorozat, vagyis a Cascade Lake kódnevű fejlesztés se változtat, így felejtő memóriát alkalmazva továbbra is a fenti limitekkel lehet majd találkozni, de a nemrég bejelentett Optane DIMM-ek némileg kezelni fogják a helyzetet.

Optane DIMM
Optane DIMM [+]

Erre az előző bekezdés végén linkelt hírben is utaltunk, viszont akkor még nem lehetett tudni, hogy maximum milyen kapacitású konfiguráció építhető ki. A ServeTheHome viszont utánakérdezett, és kiderült, hogy a Cascade Lake esetében a nem limitált processzorok 3840 GB-nyi memóriát támogatnak. Ez úgy jön ki, hogy hat darab 128 GB-os DDR4-es modul mellé szintén hat darab 512 GB-os Optane DIMM-et kell alkalmazni. Ilyen kiépítésben 768 GB-nyi gyors, felejtő memóriát kap a szerver, a maradék 3 TB pedig tárolásra optimalizált, nem felejtő memória.

Itt a nehézség annyi lesz, hogy az Optane DIMM-hez a szoftvereket is optimalizálni kell, mert a rendszermemória jelentős része jóval lassabb a kisebbik, DDR4-es részhez viszonyítva. Amennyiben ezt egy alkalmazás nem tudja megfelelően lekezelni, akkor annak teljesítményveszteség lesz a vége, de pont ezért ad már most teszthardvereket az Intel a főbb szoftverpartnereinek, hogy erről gondoskodjanak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés