Intel Potomac: AMD64 támogatás?

Egy, az Intelhez közel álló, ám nem hivatalos forrás információi szerint a 4 és 8 processzoros szerverekbe szánt Intel Xeon következő generációs, Potomac kódnevű CPU-ja támogatni fogja az x86-64 utasításokat. A processzor jövő év második felében jelenik meg.

Amennyiben a hír igaz (ismervén az Intel piaci helyzetét, ez szinte kizárt, de mélázzunk el rajta egy hír erejéig), ez a processzor egyedülálló lesz a PC-s történelemben. Ez lesz ugyanis az első eset, hogy az Intel vesz át egy fejlesztést ellenlábasától, az AMD-től. Eddig a helyzet mindig fordított volt: az AMD vette át a nyolcvanas évek vége óta az Intel által folyamatosan bejelentett új utasításokat. Ilyen volt az MMX, az SSE, és az SSE2. Az Intel pedig sohasem vett át semmit az AMD-től, így soha nem implementálta a 3DNow! utasításkészlet változatait. Ennek egyszerű oka van. Az Intel nem akarta a szoftverfejlesztőket arra buzdítani, hogy AMD processzorokra optimalizálják programjaikat. Mivel a piacon túlsúlyban van, ezzel egycsapásra elérte azt is, hogy a megjelenő programok nagy többsége Intel processzorokra legyen optimalizálva. Az AMD pedig emiatt volt kénytelen beépíteni a rivális újabbnál újabb utasításkészleteit processzoraiba.

Most fordulni látszik a kocka, ugyanis míg az Intel csak a legfelső szegmens számára kínálja a 64 bites technológiát Itanium sorozatú CPU-ival, addig az AMD már asztali gépekben is elérhetővé tette hasonló fejlesztését. S bár bizonyos Itanium 2 processzorok árazása meglehetősen agresszív, mindent egybevetve egy AMD Opteron, vagy Athlon 64 alapú PC még mindig jóval olcsóbb, s akkor még nem beszéltünk az Itaniumra fejlesztett speciális szoftverek magas áráról.

Az AMD tehát lépéselőnybe került, bár ebből még egy ideig nem sokat kamatoztathat, hiszen nagyon kevés szoftver van a piacon, ami kihasználja az AMD64 képességeit. Sokat lendíthet a dolgon a 2004 első felében megjelenő Windows XP 64 bites verziója.

Hogy a Potomac magos Xeon MP megjelenése után mi lesz a helyzet, még csak találgatni lehet (feltéve, hogy a hír igaz). Valószínűleg az árelőny továbbra is az AMD-nél lesz, ám a szerverszegmensben a vásárlók számára a teljesítmény az elsődleges, nem az ár. Ha tehát az új Xeon jobb teljesítményt képes elérni, mint az akkori Opteron processzorok, átvehetik a vezetést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés