Nem x86-ot használ az Intel Quark D1000 lapkája

Az Intel hivatalosan is elérhetővé tette a partnerek számára a Quark D1000 jelzésű mikrovezérlőt, amelyről augusztusban már megírtuk, hogy jön és a terveknek megfelelően a harmadik negyedév végén rendelhetővé is vált.

A korábbi adatok azonban nem voltak teljesen helytállóak, mivel akkoriban még úgy tudtuk, hogy egy x86-os processzormagot használ a termék, de a hivatalos leírás elérhetőségével kiderült, hogy mégsem. Az Intel az eredeti x86 utasításarchitektúrát lecsupaszította, így kidobták belőle az x87-et, illetve számos olyan utasítást, amelyekre feltehetően a megcélzott piacon nincs is igény. Az így keletkező utasításarchitektúrát az Intel szimplán 32 bites architektúrának hívja, tehát konkrét neve nincs, de nem kompatibilis az x86-tal.

A fenti hírben közölt többi adat továbbra is helytálló, így ezeket nem írjuk le újból. A Quark D1000 úgy néz ki, hogy az ARM Cortex-M0 és Cortex-M0+ jelzésű mikrovezérlőkbe szánt processzormagok piacára pályázik és a versenyképesség biztosítása érdekében az Intel az x86-ot is beáldozta, ami hosszú távon valószínűleg jó döntésnek bizonyul majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés