Az Intel processzorba integrálja a Wi-Fi modult

Az Intel már tíz éve is kacérkodott a gondolattal, hogy a minden eladott processzornak tartalmaznia kellene rádió adó-vevőt. Ezt az álmot még 2002-ben vázolta fel Pat Gelsinger, aki már nem dolgozik az Intelnél, de az álom ettől még megmaradt. A Wi-Fi modul integrálásával egy nagyon nagy probléma van. Maga a rendszer többnyire analóg elemekből épül fel, ami megakadályozza a skálázhatóságot. Ez az oka annak, hogy ezek a termékek még mindig viszonylag régi gyártástechnológiára épülnek, hiszen Moore törvénye nem alkalmazható rajtuk. Az integrálás tehát ebből a szempontból lényegtelen, hiszen függetlenül attól, hogy a csíkszélesség csökken az analóg rész nem fog vele skálázódni.


[+]

Pat Gelsinger víziójához tehát meg kellett oldani az előbb részletezett problémát. Nyilván felmerült az ötlete a digitális rádiónak, hiszen úgy már skálázható lenne a rendszer, de a hogyan az sok évig fejlesztés alatt állt, de végül csak sikerült megoldani. Az Intel lényegében a tradicionális megoldás legtöbb analóg részét digitálissal váltotta fel, így Moore törvénye már hozza a várt skálázódást. Persze maradt a rendszerben analóg rész is, de nagyon kevés. A projekt fő célja nyilván a Wi-Fi modul integrálása, de a digitális rádió kiválthatja az analóg megoldást is, hiszen kisebb lapkát igényel, és kevesebbet is fogyaszt. Az Intel 32 nm-es megoldása beéri 21 mW-os energiaigénnyel, szemben a 90 nm-es opció 50 mW-jához képest. Bár utóbbi fogyasztási érték eleve nem mondható soknak, azért a különbség elég nagy.


[+]

Az integráció szempontjából az Intel egy Rosepoint kódnevű fejlesztéssel állt elő, mely 32 nm-es gyártástechnológián készül, és a két darab Atom mag, illetve az integrált memóriavezérlő, valamint a többi részegység mellé bekerült egy Wi-Fi rádió adó-vevő. A Rosepoint azonban egyelőre csak prototípus, hiszen az Intel elmondta, hogy az elkövetkező két évben biztos nem kerül kereskedelmi forgalomba a termék, ráadásul manapság komoly limitációnak számít, hogy csak a 2,4 GHz-es sávot támogatja. A Rosepoint lapkán egyébként látható, hogy elég sok helyet foglal el a Wi-Fi modul. Az arányok ugyan a következő generációs gyártástechnológiánál is megmaradnak, de akkorra lesz hely ennek az egységnek.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés