IDF 2012: kiderültek az új Ultrabookok specifikációi

A Haswell bemutatása után az Intel az Ultrabookokról is beszélt a jelenleg is zajló IDF-en. A korábbi specifikációk alapvetően nem változnak, vagyis továbbra is a vékony dizájn lesz a fő szempont, illetve az adattárolóra vonatkozó követelmények is maradnak. Az új specifikációk tehát inkább a funkcionalitást helyezik előtérbe.

Az üzemidő esetében 9 órás időtartam van előírva a véglegesített 0.75-ös verziójú specifikációban, ami jelentős előrelépés. Ez azonban az Ultrabook méretkategóriáját figyelembe véve nagyon kellemetlenül fogja érinteni a dedikált GPU-kat, ugyanis ilyen üzemidőhöz elég nagy kapacitású akkumulátor szükséges, ami természetesen a korábbinál jelentősen több helyet igényel. Valószínű, hogy a 15 colos méretkategória alatt a dedikált GPU alkalmazásáról teljesen lemondanak majd a gyártók. Elvárás lesz a 720p-s HD webkamera, emellett a kijelző mellé fényérzékelő szenzort kell szerelni, hogy a képernyő kontrasztja automatikusan igazodjon a fényviszonyokhoz. Az 1.0-s specifikációk egyébként még nincsenek véglegesítve, de továbbfejlesztett Wi-Fi és WiDi van beütemezve, illetve a kötelezővé tenné az Intel az előtelepített biztonsági szoftvert is.

Természetesen a követelmények mellett az Intel ajánlatokkal is él, így szívesen látnának Full HD-s felbontású, érintőkijelzővel szerelt, hibrid Ultrabookokat is, Windows 8 operációs rendszerrel előtelepítve. Szintén ajánlják az adattároló esetében a merevlemez mellőzését, illetve a telefonokhoz hasonló állandó vezeték nélküli hálózati kapcsolatot. Ezt a Haswell lehetővé teszi, hiszen a készenléti mód helyére egy hasonló fogyasztási karakterisztikával rendelkező aktív szint került, ami képes fogadni a felhasználó üzeneteit a masina aktív használata nélkül is.


[+]

Fontos újítás, hogy az Intel is elkezdett dolgozni a beszédfelismerésen, és a Haswell esetében ez követelmény lesz. Persze ehhez most is csak egy mikrofon kell, vagyis a gyártók számára nem nehéz támogatni az efféle koncepciót, hiszen működése alapvetően a szoftvertől függ . Érdekesebb azonban az arc- és gesztusfelismerés területe, melynek kapcsán az Intel a Creative és a SoftKinetic partnereként dolgozik. Az említett cégek kamerái felelnének a képi adatok biztosításáért, míg az érkező Perceptual Computing SDK-val a fejlesztők a szoftvereket készíthetnék. A fejlesztőkörnyezet jelenleg béta fázisban van, de már lehet rá jelentkezni, a fejlesztők kedvet kapnak hozzá. Ehhez kapcsolódóan az Intel hamarosan meghirdet egy versenyt, melyen a legjobb alkalmazás fejlesztője 1 millió dollárt tehet zsebre.

A TDP fogyasztási osztályokat az Intel még nem jelentette be, de megerősítették, hogy két platformdizájn lesz a Haswellre épülő Ultrabookokba. Az ULT1 kiépítés főleg a kisebb gépekben lesz előnyös, és a tervek szerint 10 wattos TDP osztályba tartozó processzorok kerülhetnek ide. Az alapvető megkötés, hogy az IGP a GT2 konfigurációra épülhet, emellett az integrált kétcsatornás memóriavezérlő csak egycsatornás módban működhet. Az ULT2 már nagyobb platformdizájn lesz, így 17 wattos TDP osztály sorolt termékek lesznek bevetve, GT3-as IGP konfigurációval, illetve valóban kihasználható kétcsatornás memóriavezérlővel. Utóbbi azonban nem kötelező, vagyis a gyártók továbbra is szabadon dönthetnek egyetlen memóriacsatorna használata mellett, ha a vékony kialakítás ezt megkívánja az adott Ultrabook esetében.

Mivel az Intel a Haswell startjáról nem beszél, így az új Ultrabookok megjelenése is kérdéses. A cég csak annyit közölt, hogy a következő év közepét szemelték ki, de konkrét dátumot még nem tudnak mondani. Az viszont biztos, hogy a Haswell esetében a mobil termékeké lesz az elsőbbség, így először az Ultrabookokba, majd a normál notebookokba, míg legvégül az asztali vonalra érkeznek majd a termékek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés