Az Intel szerint szabványosítani kellene az LCD-PC-ket

Nem kérdés, hogy 2011-ben jelentős átalakulás előtt áll a PC-s piac. Nemcsak a mobil számítógépek iránti kereslet nő, de az asztali piacon is nagyobb figyelmet kapnak a nettopok, valamint az LCD-PC, vagy all-in-one jelzéssel illetett rendszerek. Ezeket a termékeket már számos vállalat gyártja, de az alacsonyabb igény miatt a formátumra vonatkozó szabványokra nem volt szükség. A növekvő kereslet azonban jól látható, így az Intel az ECS, az MSI és a Mitac bevonásával kezdeményezné a szabványosítást. Ez a folyamat kifejezetten jó hatással lehet a piacra, hiszen ne feledjük, hogy eddig majdnem minden egybegép egyénileg kialakított formátumot kapott, amit természetesen meg kellett tervezni, és rossz esetben külön gyártósorokon is készültek el. Ez számottevő pluszköltség a gyártók számára, ami szabványos felület mellett megtakarítható lenne, hovatovább talán olcsóbbak is lehetnének ezek a termékek.

Az egybegépekbe jelenleg többnyire notebookokból átemelt alaplapokat használnak, ami a tervezési költségek minimalizálását próbálná elősegíteni, de a mobil termékekbe szánt részegységek általánosan drágábbak az asztali megoldásoknál. A tervezett szerint a Mini-ITX némileg átdolgozott specifikációi illenének az LCD-PC-khez, és ez a gyártóknak is előnyös lenne, mivel az előbbi szabványra konkrétan kialakított termékek, illetve gyártósorok vannak már most is. Az idei CeBIT-en a Gigabyte, az MSI és a Mitac is bemutatott egy-egy ilyen elképzelést. Ezekről elmondható, hogy külsőben alig térnek el a forgalomban lévő termékektől, de a tervezésük sokkal egyszerűbb volt és a gyártásuk is olcsóbb.

A szabványosítás valószínűleg eltart még egy ideig, de a közös felület mindenkinek előny, így ha az LCD-PC-k terjedése továbbra is növekvő ütemet mutat, akkor a szabványos alapok elkerülhetetlenek. Későbbiekben a Mini-ITX-szel kapcsolatos tervek akár tovább is gondolhatóak, vagyis elképzelhető az egyénileg épített konfiguráció, hiszen szabványos felület mellett csak szabványos komponensekre van szükség, amit a vásárló az asztali PC-khez hasonlóan otthon is össze tud rakni. Az egyetlen különbség, hogy az adott monitor erre kialakított hátsó része látja majd el a ház szerepét. Kérdéses persze a VGA-k beépítésének lehetősége. Amennyiben a Mini-ITX-re építenek a gyártók, úgy ez az opció konkrétan megszűnik. Persze 2011 nyarára már az AMD és az Intel is széles skálán fog kínálni IGP-t tartalmazó processzort, vagyis ez nem jelenthet gondot a termék kiválasztásánál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés