Hirdetés

Bemutatta a Thunderbolt 5-öt az Intel

Az új interfész összességében a Thunderbolt 4 továbbfejlesztésének tekinthető.

Az Intel bejelentette a Thunderbolt interfész legújabb, ötödik generációs verzióját, amely dióhéjban a Thunderbolt 4-et javítja, így az alapokat tekintve az újabban bevált receptet viszi tovább a vállalat.

Röviden marad az USB Type-C csatlakozó, ennek hála az USB 2.0, az USB 3.2 (5, 10 és 20 Gbps), az USB3/DP az USB4, illetve a Thunderbolt 3 és 4 interfészre tervezett eszközökkel megmaradt a kompatibilitás, és ehhez most hozzájön a Thunderbolt 5. A rendszer megfelel az USB4 specifikációinak, továbbá más protokollt is támogat, például DisplayPort 2.1-et, Ethernetet és PCI Express 4.0-t.

[+]

A sebesség tekintetében 80 gigabit/másodperc érhető el elméletben, vagyis kétszer annyi, amennyit a Thunderbolt 4 kínált, de ehhez hozzájön még a Thunderbolt Boost, amivel a 120 gigabit/másodperc is hozható. A Thunderbolt 4-hez viszonyítva újítás, hogy a PCI Express protokollon keresztül 32 helyett 64 gigabit/másodperces tempó érhető majd el, a DisplayPort tekintetében pedig kettő helyett már három 4K-s kijelző is kezelhető, ráadásul ezek frissítése 144 Hz is lehet. Sőt, lehetőség van több 8K-s kijelzőre is.

Az Intel szerint a Thunderbolt 5-et az érkező, Barlow Ridge kódnevű vezérlő kínálja majd fel, amely még idén elérhetővé válik a partnereknek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés