Hirdetés

Az Intel okosszemüvege magára a szemgolyóra vetíti az információt

A Vaunt projekt ígéretesnek tűnik, bár minimális funkcionalítást kínál. Azt viszont legalább jól oldja meg.

Az okosszemüvegek piaca egyelőre nehezen felmérhető, ugyanis az egyik leghíresebb projekt, vagyis a Google Glass jól indult, de végül nem jutott messzire, ma leginkább a vállalati szférát ostromolja. Sajnos nehéz eldönteni, hogy maga a Google Glass nem találta el az emberek igényeit, vagy egyszerűen a piacot nem érdeklik az okosszemüvegek. Az Intel szerint az előbbiről lehet szó, így kifejlesztették a saját, Vaunt nevű megoldásukat, amely nagymértékben különbözik az eddigi koncepcióktól.

Az Intel megoldása látszólag inkább egy szimpla szemüvegre hasonlít. Kívülről legalábbis nehéz megmondani, hogy extra képességei vannak, nincs rajta kamera, mikrofon, de még hangszóró sem. A Santa Clara-i óriáscég inkább egy minimális képességekkel rendelkező kiegészítőként tekint az okosszemüvegekre, és a Vaunt nem is próbál több lenni. Az egyetlen lényeges képessége, hogy egy rendkívül apró lézerprojektor egy 400x150 pixeles monokróm képet vetít a felhasználó szemgolyójára, ezen belül is a retinára, így osztva meg a fontos adatokat. Ráadásul ez nem követi a szemmozgást, vagyis kicsit olyan hatást kelt, mintha az információ fixen ott lenne a szemüveg lencséjén, ráadásul a látómező széle felé.

A lézertől egyébként az Intel szerint nem kell félni, állításuk szerint teljesen biztonságos a működése, így nem okozhat kárt a szemben.

A megfelelő működéshez természetesen be kell állítani az eszközt, ugyanis a szemre vetített képet az egyénre kell szabni. Emellett technikailag akármilyen dioptriás lencsék szóba jöhetnek, a rendszer alapja az oldalról dolgozó projektor, amit csak be kell építeni az adott szemüvegbe. Az Intel szerint a konstrukciójuk üzemideje nagyjából 18 óra.

Egyelőre a Vaunt korai hozzáférésű fázisban van. A hardver működik, elég sok keretre ráépíthető, egyedül a szoftveres oldal kérdéses. Ezen a ponton várja az Intel a fejlesztők jelentkezését, hogy a tényleges startra legyen megfelelő tartalom is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Intel Vaunt: ennyi volt

    A cég okosszemüveges projektje ígéretesnek indult, de a termékre nem volt igény, így inkább bezárják.

Előzmények

Hirdetés