Hirdetés

A nagy sűrűségű szervereket célozza a Xeon D

Az Intel különálló fejlesztéssel célozza meg a jövőben a nagy sűrűségű szervereket, amely kategóriát korábban leginkább a mikroszerverekbe szánt megoldásokkal, vagy a nagyobb teljesítményű, egyutas szerverekbe szánt processzorokkal lehet célozni. A legnagyobb gond az volt, hogy a két opció közül bizonyos területekre egyik sem volt ideális, és ezt a piaci rést kívánja betömni a Xeon D.

A Xeon D leginkább a mikroszerverekre vonatkozó fejlesztések főbb vonásaival rendelkezik, csak éppen nagyobb teljesítménnyel. Ennek a teljesítménynek pedig a 45 wattos TDP fogyasztási osztály az ára, vagyis az Atom C2000-es sorozat nem tűnik el, hiszen még mindig kedvezőbb a fogyasztása. A Xeon D-vel azonban lehet mérlegelni a lehetőségeket, hiszen maga a Broadwell-D kódnevű lapka egy SoC, vagyis a nyolc darab Broadwell architektúrára épülő processzormag, a 12 MB-os utolsó szintű gyorsítótár, a két darab 64 bites memória-, a két darab 10 gigabites Ethernet, a hat darab 6 Gbps-os SATA, a négy-négy darab USB 2.0-s és 3.0-s, valamint a PCI Express 3.0-s és 2.0-s vezérlő egyetlen lapkában foglal helyet az összes többi részegységgel együtt.


[+]

A kétcsatornás memóriavezérlő DDR3L vagy DDR4 memóriákat kezel, előbbi esetben 1600, míg utóbbiban 2133 MHz lehet az effektív órajel. A rendszermemória kapacitása RDIMM modulokkal 128 GB, míg UDIMM és SO-DIMM modulokkal 64 GB lehet. Természetesen az ECC-s memóriák kezelése is lehetséges. A PCI Express vezérlők is számos, egészen pontosan összesen 24 darab 3.0-s és 8 darab 2.0-s csatornát kínálnak. Ezen belül megjegyzendő, hogy a hat PCI Express 3.0-s és nyolc PCI Express 2.0-s vezérlő van a lapkában, vagyis meglehetősen sok eszköz csatlakoztatása lehetséges.

Az Intel első körben kép processzort kínál majd a Xeon D termékcsaládba, amelyek paramétereit az alábbi táblázat foglalja össze:

Intel Xeon D-1500 szériás processzorok
Típus Órajel/Turbo Boost órajel Hyper-Threading L3 cache Fogyasztás (TDP)
D-1520 (4 mag) 2,2/2,6 GHz van
6 MB 45 W
D-1540 (8 mag) 2/2,6 GHz van 12 MB 45 W

A bejelentett processzorok támogatják az AVX2 és az AES-NI utasításkészletet, a virtualizációt, illetve a tranzakcionális memóriakezelést, immáron javított, működő formában.

Az Intel a Xeon D termékcsaláddal elsődlegesen a dinamikus webkiszolgálókat és a vállalati tárolórendszereket célozza meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés