Ionos gépek érkezhetnek az Asustól

Az Asus újdonságairól rengeteg információ szivárog ki mostanság, sőt a vállalat Eee PC-kkel kapcsolatos útiterve is felkerült az internetre. A legnagyobb meglepetés a gyártó legújabb, 1201N nevű, 12 hüvelykes netbookja, mely az NVIDIA Ion platformjára épül. A hatcellás akkumulátort alkalmazó gépbe az Intel Atom N270-es processzora kerül, amihez 2 GB kapacitású DDR2-es rendszermemória és egy 250 GB-os merevlemez társul. Egyelőre arról nincs információ, hogy a vezérlőhídban található GeForce 9400 típusú integrált grafikus processzor esetében engedélyezik-e a DirectX 10 támogatását, vagy a meghajtóprogram úgynevezett Ion LE variánsként fogja kezelni a magot, hogy csak a DirectX 9-es szolgáltatások legyenek elérhetők. A Samsung és a Lenovo – vélhetőleg kényszer hatására – az utóbbi megoldás mellett döntött, ami azt feltételezi, hogy az Asusnak sem lesz választása.

Az Eee PC 1201N további szolgáltatása az elmaradhatatlan 802.11b/g/n Wi-Fi, a 10/100-as Ethernet és a Bluetooth 2.1+EDR modul. Az információk szerint az október végén megjelenő netbookot az Asus Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel fogja szállítani, várhatóan 500 dolláros áron.


Asus Eee PC útiterv - Forrás: netbooked [+]

A kiszivárgott útiterv alapján az 1005HA szériába is érkezik egy M és egy P jelzésű, 10 hüvelykes kijelzővel felszerelt netbook. Előbbi az Intel Atom N270-es processzorát használja, míg az utóbbi esetében az Asus a gyorsabb N280-as modellt választotta. A GN40-es vezérlőhídra épülő, 1 GB DDR2-es rendszermemóriával működő készülékek természetesen rendelkeznek 802.11b/g/n-es  Wi-Fi  és Bluetooth 2.1+EDR modullal, valamint Ethernet porttal, a merevlemezük pedig 250 GB-nyi adatot tud tárolni.

Az előtelepített Windows 7 Starter operációs rendszerrel érkező Asus Eee PC 1005HA-M és 1005HA-P modellek szintén október végén kerülnek az üzletekbe, az ajánlott fogyasztói áruk 350, illetve 400 dollár lesz.

Az Asus újdonságainak ezzel még nincs vége, hiszen hamarosan egy új nettop is feltűnik az üzletekben, EB1012 jelzéssel. A 222 x 178 x 27 mm-es Eee Boxba az Intel kétmagos, Atom 330 nevű processzora kerül, mely 1,6 GHz-es órajelen üzemel magonként 512 kB másodszintű gyorsítótár mellett. Mivel a rendszer az NVIDIA Ion platformjára épül, így a vezérlőhíd szerepét az NVIDIA MCP7A névre keresztelt lapka tölti be. A DDR2 szabványú rendszermemória kapacitása 2 GB lesz, az adatok tárolását pedig egy 250 GB-os merevlemez biztosítja. A csatlakoztatott kijelző meghajtásáról a GeForce 9400-as integrált grafikus processzor gondoskodik, mely támogatja az CUDA platformot és a DirectX 10 API-t, valamint képes a HD videók lejátszására.


Asus EeeBox EB1012

A gépezet kommunikációs lehetőségeiért a Wi-Fi és a Gigabit Ethernet vezérlő felel, továbbá a termék rendelkezik egy D-Sub és egy HDMI csatlakozóval, egy eSATA porttal, valamint egy beépített kártyaolvasóval. Az Asus EeeBox EB1012-re a Microsoft Windows Vista Home Premium rendszere lesz előtelepítve, a megjelenésről és az ajánlott fogyasztói árról azonban nem érkezett információ.

Érdekesség még az Asus háza tájáról, hogy a vállalat az Eee márkanév alatt hamarosan egy e-könyvolvasót kíván bemutatni, mivel az utóbbi időben rendkívül megnőtt ezeknek az eszközöknek a népszerűsége. A technikai paraméterekről még nem beszélt a gyártó, de várhatóan még idén megjelenik a termék.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • Eee PC érintőképernyővel

    Megérkezett az Asus első kiforgatható érintőképernyős netbookja, a T91.

  • Eee PC-k kagylóhéjban

    Nálunk járt az Asus két Seashell sorozatos netbookja, a 10,1"-os 1008HA és a 11,6"-os 1101HA.

  • NVIDIA Ion: mire ez a nagy felhajtás?

    Az NVIDIA Ionja a mérleg egyik serpenyőjében, konkurens rendszerek a másikban. Megvizsgáltuk, hogy mi ez a nagy felhajtás az Ion körül...

  • Eee PC DVD-íróval

    Nálunk járt a felfrissített Centrino Atom platformmal, optikai meghajtóval és hatalmas akkumulátorral szerelt Asus Eee PC 1004DN.

Hirdetés