Hirdetés

Izomagyú grafikus kártyák változatos árakon

Az elmúlt napokban a VGA-piac inkább az olcsóbb megoldásokról szólt, ám a gyártók gyorsan bepótolták az elvesztegetett időt. A Gigabyte a GeForce GTS 450-et vette elő, ám a referenciaparaméterekről hallani sem akart a vállalat. A GF106-os chipre épülő újdonság a megszokott 192 CUDA mag és 32 darab textúrázó csatorna mellett 930, 1860 illetve 4000 MHz-es mag-, shader- és effektív memória-órajelet alkalmaz. Az 1 GB kapacitású fedélzeti memória természetesen 128 bites buszt használ, és GDDR5 szabványú lapkákra alapoz.

Gigabyte GV-N450OC2-1GI
Gigabyte GV-N450OC2-1GI

A kigyúrt versenyző hűtését a WindForce 2X oldja meg, mely egy méretes, hővezető csövekkel tarkított borda két darab ventilátorral tálalva. A két DVI és egy mini HDMI kimenettel rendelkező kártya az egyik leggyorsabb GeForce GTS 450-nek mondható, amit a 150 dollár körül tanyázó fogyasztói ár is alátámaszt.

A Point of View a tuningosok szívét megcélzó TGT sorozatot egészítette ki egy GeForce GTX 480-nal. A Beast fantázianévre keresztelt termék a valaha készített leggyorsabb GF100-as alapokra épülő kártya, ennek megfelelően a fogyasztása sem mindennapi, így a gyártó kapásból vízhűtőt választott a keletkező hő elvezetésére. A 480 CUDA maggal operáló megoldás mag-, shader- és effektív memória-óraleje 810, 1620 illetve 3800 MHz lesz, az 1,5 GB-os fedélzeti memória pedig GDDR5-ös szabványú.

Point of View GeForce GTX 480 Beast
Point of View GeForce GTX 480 Beast

A két DVI és egy mini HDMI kimenettel felszerelt kártyából maximum négyet lehet SLI-be kötni, amit az áramszolgáltatók kitörő örömmel fogadnak majd. Persze a termék ára hűen tükrözi, hogy a leggyorsabb GeForce-szal van dolgunk, hiszen a 671 eurós árcédula minden csak nem pénztárcabarát.

A Yeston az AMD Juniper kódnéven futó lapkáját hasznosítja, méghozzá duplán. A Radeon HD 5770 X2 egy nem hivatalos modell, és technikailag sokban különbözik a CrossFire megvalósítástól. A GPU-k a Hydra SoC-hoz kapcsolódnak, vagyis a rendszer az objektumalapú feladatmegosztás elvén működik. Aki ezt nem szeretné, annak elérhető a hagyományos CrossFire is, hiszen a Lucidlogix megoldása driver nélkül nem üzemképes, ám maga a vezérlőhíd elosztja a PCI Express csatornákat a grafikus processzorok között.

Yeston Radeon HD 5770 X2
Yeston Radeon HD 5770 X2 (forrás: PCPOP)

A Juniper lapkák egyenként 800 shader processzort tartalmaznak, amelyek 850 MHz-es órajelen ketyegnek. A GDDR5 lapkákból felépülő fedélzeti memória GPU-nként 1 GB lesz, az effektív órajelet pedig 4800 MHz-re lőtték be a tervezők. A képek alapján a kártya egyetlen 6 tűs PCI Express tápcsatlakozóval érkezik, azaz a fogyasztása feltételezhetően 150 watt alatt marad. A hátlapon a megszokott két DVI lesz egy-egy HDMI és DisplayPort kimenet társaságában. A hűtés feladatát egy méretes borda látja el, ami két ventilátor dolgozik. Arról nincs információ, hogy a Yeston egyedi Radeonja mikor kerül az üzletekbe, és az árazásról sem tudni semmit.

Előzmények

Hirdetés